nieuws

David Van Reybrouck ontvangt de Prix du livre européen voor ‘Zink’

David Van Reybrouck ontvangt voor zijn boek Zink de Prix du livre européen. De prijs werd vandaag, 6 december, uitgereikt in het Europees Parlement in Brussel. Van Reybrouck treedt hiermee in de voetsporen van eerdere winnaars, zoals Javier Cercas, Robert Menasse, Tony Judt en Roberto Saviano.

De jury werd dit jaar voorgezeten door Florian Henckel von Donnersmarck, schrijver en regisseur van Das Leben der Anderen. De Prix du livre européen wordt toegekend door Esprit d’Europe, en wordt sinds 2007 uitgereikt aan boeken die bijdragen aan een beter begrip van de Europese Unie als culturele eenheid.

Zink vertelt het verhaal van het vergeten land Neutraal Moresnet – een eeuw geleden het buurland van Nederland, België en Duitsland, aan de hand van de onwaarschijnlijke lotgevallen van één bewoner – die op zijn tweeënveertigste zonder ooit te verhuizen vijf nationaliteiten heeft gehad. Het boek is meer dan een accident d’histoire en roept de vraag op wat de grote geschiedenis met gewone mensen doet. Zink verscheen in 2016 als Boekenweekessay en was binnen enkele dagen uitverkocht. Het zal 15 februari 2018 weer leverbaar zijn.

David Van Reybrouck (1971) is cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver van non-fictie, theater en poëzie. Zijn grootste succes behaalde hij met Congo. Een geschiedenis, waarvoor hij onder meer de Libris Geschiedenisprijs 2010 en de AKO Literatuurprijs 2010 kreeg. In 2014 ontving hij de Gouden Ganzenveer en werd zijn pamflet Tegen verkiezingen bekroond met de Henriette Roland Holst-prijs. Van Reybrouck schreef verder de theatermonoloog Para (2016) en Een jihad van liefde, waarvoor hij in 2017 samen met Mohamed El Bachiri het Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap kreeg. In datzelfde jaar verscheen ook het essay Vrede kun je leren (samen met Thomas d’Ansembourg).

Overzicht

David Van Reybrouck

Congo

Er is aan het begin van de eenentwintigste eeuw nauwelijks een roeriger natie dan Congo, het reusachtige land in het hart van Afrika, dat barst van de grondstoffen die onontbeerlijk zijn in onze moderne tijd – én van de gruwelijke conflicten. Hoe kon de vroegere, relatief rustige kolonie van België, sinds 1960 onafhankelijk, zo veranderen? David Van Reybrouck beschrijft voor het eerst de verbijsterende geschiedenis van Congo, van ruim voor de komst van de ontdekkingsreiziger Stanley tot en met de invloed van China in de laatste tien jaar en de recente economische crisis. Van 1885 tot 1908 werd het land bestierd door koning Leopold ii, die een fortuin verdiende met de exploitatie van rubber. De kolonisatie door België in de periode van 1908 tot 1960 zorgde voor industrialisatie en infrastructuur, maar werd ook gekenmerkt door paternalisme, zo niet betutteling. De onverhoedse overgang van kolonie naar onafhankelijke staat rond 1960 is een adembenemend verhaal vol idealisme en gekonkel. Het nieuwe land stortte zich in een turbulent avontuur dat steeds wilder en chaotischer werd en na tweeëndertig jaar dictatuur onder Mobutu leidde tot een van de dodelijkste conflicten sinds de Tweede Wereldoorlog. Van Reybrouck baseert zich niet alleen op zeldzaam archiefmateriaal en baanbrekend onderzoek, maar vooral ook op honderden gesprekken die hij met Congolezen voerde. Zijn ooggetuigen gaan van eeuwlingen tot kindsoldaten, van rebellenleiders tot smokkelaars, van ministers tot maniokverkoopsters. Hun verhalen heeft de auteur in zijn grote geschiedenis geïntegreerd.

Lees méér.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief