Economische uitbuiting is overal, ook bij ons. Tot die conclusie komt journalist David Van Turnhout naar aanleiding van zijn onderzoek naar economische uitbuiting op een werf van chemiereus Borealis in de Antwerpse haven. In Slavernij aan de Schelde duikt hij dieper in het onderwerp.

David Van Turnhout vertelt in het boek het schrijnende en persoonlijke verhaal van de slachtoffers. Hij legt hij ook de structuren bloot die het hele systeem van mensenhandel in stand houden, van dubieuze interimkantoren tot woningeigenaars.

De auteur spreekt met experts over de moeizame aanpak van mensenhandel, maar benoemt ook scherp wat in ons land zou moeten veranderen om economische uitbuiting écht te bestrijden.

Slavernij aan de Schelde is een meeslepend boek dat gelezen moet worden. Iedereen heeft immers het recht te weten wie onze wegen aanlegt en onze gebouwen optrekt, en in welke omstandigheden deze arbeiders leven.

‘Goddank zijn er onderzoeksjournalisten als David Van Turnhout. Dertig jaar na Chris De Stoop legt ook hij gruwelijke mensenhandel bloot. Niet alleen in de prostitutie, ook in de bouw. België en Antwerpen laten misbruiken toe die lijken op de verdoken slavenarbeid in Qatarese voetbalstadions.’ – Tom Lanoye