nieuws

‘De acht bergen’. Een magistraal verhaal over vriendschap en familiebanden

In juli mocht de Italiaanse schrijver Paolo Cognetti de prestigieuze Premio Strega al in ontvangst nemen voor De acht bergen en vandaag is het zover: we kunnen het aangrijpende verhaal van Pietro en zijn bergen ook in het Nederlands lezen!

Het verhaal

Pietro is een stadsjongen uit Milaan. Zijn vader is scheikundige, en gefrustreerd door zijn werk in een fabriek. Zijn ouders delen een liefde voor de bergen, dat is waar ze elkaar ontmoetten, waar ze verliefd werden en waar ze trouwden in een kerkje aan de voet van de berg. Door deze gedeelde passie kan hun relatie voortbestaan, zelfs wanneer tragische gebeurtenissen plaatsvinden. Het stadsleven vervult hun vaak met gevoelens van spijt dat ze niet voor een ander leven hebben gekozen. Dan ontdekken ze een dorpje in het Noord-Italiaanse Valle d’Aosta waar het gezin vanaf dat moment iedere zomer zal doorbrengen. De elfjarige Pietro raakt er bevriend met de even oude Bruno, die voor de koeien zorgt. Hun zomers vullen zich met eindeloze wandelingen door de bergen en zoektochten door verlate huizen en oude molens en er bloeit een ogenschijnlijk onverwoestbare vriendschap op.

Woorden van lof

In het buitenland zijn ze al overtuigd van het talent van Paolo Cognetti en met de verschijning van de Nederlandse vertaling van De acht bergen gaat ook de Vlaamse pers overstag. Gisteren bekroonde De Morgen het boek met vijf sterren en recensent Marnix Verplancke lijkt volledig te begrijpen waarom Cognetti de Premio Strega won:

‘Paolo Cognetti schreef een magistraal verhaal over vriendschap en familiebanden, geplaatst tegen de onweerstaanbare en angstaanjagende achtergrond van de Italiaanse Alpen. … Paolo Cognetti blijkt een Italiaanse David Vann te zijn. Weergaloos beschrijft hij de ruwe, ingehouden kracht van het gebergte en wat dit in mensen losmaakt.’ – Marnix Verplancke (De Morgen)

Ook Christophe Vekeman is het met deze positieve woorden eens. Zijn reactie:

‘Héél goede roman, die per bladzijde beter wordt, 240 keer achtereen.’ – Christophe Vekeman

In De Standaard verscheen eerder al een stuk over Paolo Cognetti en zijn geliefde bergen. Het boek mocht rekenen op maar liefst vier sterren:

‘De acht bergen van Paolo Cognetti is een mooie, weemoedige coming-of-ageroman en een terechte winnaar van de Premio Strega, de belangrijkste literaire prijs van Italië.’ – De Standaard

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief