nieuws

De auto in 1957: geen gordels, knipperlichten of zijspiegels

De jaren vijftig: toiletten buitenshuis, grote gezinnen, een tv of auto als statussymbool, en vluchten naar Zuid-Europa aan de prijs van een maandloon. Het dagelijkse leven in België was op alle vlakken anders dan vandaag. Vroeger was alles anders reconstrueert deze tijd in woord en beeld.

Korneel De Rynck schetst in het boek Vroeger was alles anders hoe het er aan toe ging in België aan het einde van de jaren vijftig, toen zijn ouders werden geboren. Het Belang van Limburg selecteerde alvast enkele verrassende historische feiten en weetjes uit het boek. Lees hier het volledige artikel.

Halverwege de 20ste eeuw is er heel wat verandering op til, op vlak van technologie maar ook op socio-cultureel vlak. Het vrouwen-aan-de-haard cliché wordt bijvoorbeeld al op regelmatige basis uitgedaagd.

Volgens de officiële cijfers is 60 procent van alle mannen aan het werk en slechts 20 procent van de vrouwen. Maar die cijfers negeren het cruciale werk van huisvrouwen en de rol van meewerkende echtgenotes van zelfstandigen. Heel wat boerinnen en vrouwen van bijvoorbeeld slagers en bakkers spelen een cruciale rol in het bedrijf van hun man, maar belanden niet in de statistieken. (Het Belang van Limburg)

In 1957 had slechts 20 procent van de Belgische gezinnen een auto. Een wagen was enorm duur en alles was erg dichtbij. De autolobby slaagt er echter in dit in enkele decennia volledig te veranderen.

België telt er dat jaar zo’n 600.000, maar dat creëert nieuwe gevaren. Er bestaat wel een wegcode, maar die moet een chauffeur niet kennen en een rijbewijs is ook niet verplicht. (Het Belang van Limburg)

Gordels, knipperlichten en zijspiegels waren optioneel, en van snelheidsbeperking was geen sprake. Gevolg: in 1957 gebeuren maar liefst 143.864 ongevallen op de openbare weg.

Nieuwsgierig naar meer wonderbaarlijke verhalen uit de jaren vijftig? Ontdek hieronder hoe je het boek in huis haalt:

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief