nieuws

De beste 75 van Suske en Wiske

Speciaal voor de 75ste verjaardag van Suske en Wiske gaan we op zoek naar de 75 beste albums van onze striphelden. Wat is volgens jou het beste album van Suske en Wiske? Stem mee op je favoriete verhalen en ontdek de ultieme lijst op 19 december!

Heb jij ‘De Bokkerijders’ al tien keer gelezen? Of valt jouw exemplaar van ‘De Dulle Griet’ bijna uit elkaar? Dan hoef je waarschijnlijk niet lang na te denken. Maar misschien zijn er wel verborgen parels die wij over het hoofd hebben gezien. Inspiratie genoeg? Geef dan hieronder jouw top drie in en motiveer ook even waarom je dit de leukste, spannendste of ontroerendste titels vindt. Op zaterdag 19 december – precies 75 jaar na de eerste verschijning van ‘Op het eiland Amoras’ in de krant – publiceren we de ultieme lijst die jij dus mee samenstelt. 

Die dag kan je de 75 beste albums ook gratis online lezen via www.izneo.com/nl/

De tien leukste lijstjes belonen we met een mooi prijzenpakket:
• de twee integrales van de Blauwe Reeks
• een hardcover van ‘De Sonometer’
• een exemplaar van het nieuwe album ‘De scheve Schot’
• een vintage koffiemok met originele illustraties uit ‘Op het eiland Amoras’

Wat zijn jouw favoriete Suske en Wiske-albums?

Dit zijn alvast de favorieten van enkele bekende fans:

Leen Vandersteen, dochter van Willy Vandersteen

“Ik zag elke dag het verhaal groeien aan de keukentafel en vond ze allemaal geweldig! Niet echt mijn favoriet, maar wel het album dat op mij het meest indruk heeft gemaakt is ‘De Zwarte Madam’. Ik was acht en we woonden al een tijd in Brussel. Nostalgie zal wel een rol gespeeld hebben, want  de setting in Antwerpen – Knudde, Lange Wapper en die geweldig mysterieuze Zwarte Madam met haar Brusselse uitdrukkingen – vond ik geweldig geportretteerd! Een oordeel over “de beste albums” heb ik niet. Ze maakten deel uit van mijn dagelijks jeugdig bestaan en ik hield van allemaal zonder ze verder te analyseren.”

Charel Cambré, Bronzen Adhemar en tekenaar van De kronieken van Amoras

“Mijn favoriete album is ‘Tedere Tronica’. Vooral de sfeer in de albums van die tijd vind ik fantastisch, het zat hem vaak ook in het kleurgebruik. Maar toch vooral de wat strakkere, gestileerde lijn die de studio toen gebruikte. Beetje Franco-Belge met een serieus Vandersteen-tintje. Lambik was toen ook nog een held, dat mis ik in de nieuwe albums een beetje.”

Merho, geestelijke vader van de Kiekeboes

“Ik ga voor ‘De Straatridder’. Ik zou vele titels uit de jaren ‘50 kunnen kiezen. Maar het eerste album waarmee je kennis maakt, is zoals je eerste liefje. Je vergeet het nooit. De geheimzinnige gehandschoende en Seppe de violist zie ik nog zo voor me. Surrealistische gags met de telefoondraad of tante Sidonia, toen nog Sidonie, verstopt achter een lantaarnpaal, het zijn beelden die op mijn netvlies gebrand staan. De baas-knechtrelatie tussen Lambik en Jerom is hilarisch. Pas later snapte ik de parodie op Don Quichotte. Zoals de scène tussen de houtstapels een hommage is aan de film ‘Meeuwen sterven in de haven’. Als ik het album opnieuw doorblader, merk ik hoe rijk gestoffeerd het verhaal is en over wat een ongelofelijke fantasie Willy Vandersteen beschikte.”

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief