nieuws

De Bezige Bij eert Hugo Claus tien jaar na overlijden

Op 19 maart 2018 is het exact tien jaar geleden dat dichter, schrijver, kunstschilder en filmmaker Hugo Claus overleed. Om deze uitzonderlijke en onvergetelijke kunstenaar te eren worden talrijke exposities en literaire avonden in heel Vlaanderen georganiseerd. 

Ook De Bezige Bij brengt aan de vooravond van Hugo Claus’ tiende sterfdag twee schitterende bloemlezingen van het proza en de poëzie van Claus. Daarnaast worden vier van zijn belangrijkste romans uitgebracht in smaakvolle nieuwe edities.

Het verdriet staat niet alleen

‘Ik ben geen autobiografisch schrijver,’’ heeft Claus bij herhaling gezegd. Misschien wilde hij vooral verbergen hoezeer hij bij het schrijven uit eigen ervaringen putte. Dat hij met Louis Seynaeve in zijn magnum opus Het verdriet van België een alter ego schiep, is bekend, maar deze roman staat hierin niet alleen: in talloze van zijn romans, verhalen en toneelstukken gebruikte Claus autobiografisch materiaal.
Voor Het verdriet staat niet alleen ging biograaf Mark Schaevers in het oeuvre van Claus op zoek naar fragmenten waarin diens leven resoneert. Het levert een sensationele leeservaring op: het lijkt wel of er een postume roman aan het oeuvre van Claus is toegevoegd.

In De wereld vandaag sprak Schaevers over zijn nieuwe boek. Het fragment beluister je hier (vanaf 2:11:00).

Nieuwe tekeningen

Toen Claus in maart 2003 in het ziekenhuis moest verblijven bracht zijn vriend Jan Vanriet hem een lege dummy, ter afleiding, om in te schrijven mocht hem iets invallen tijdens de ledige uren. Nog geen maand later, nadat de oude meester was hersteld, gaf hij het boekje tijdens een etentje weer terug. Tot grote verrassing van Jan Vanriet was het volgetekend. Claus had in korte tijd 108 unieke kunstwerkjes vervaardigd, elk in geheel eigen stijl, alsof hij zichzelf de opdracht had gegeven al zijn registers nog eens te bespelen. De tekeningetjes zijn ontroerend, grappig, sterk, indrukwekkend, elegant, verleidelijk. Suzanne Holtzer, die jarenlang Claus’ redacteur was, zocht er dichtregels en strofen bij, waarbij ze zich liet leiden door de tekeningen zelf.

Hoe wonderbaarlijk sereen
blijft de hemisfeer als de wind er door blaast,
ongegeneerd
tot zelfs de roest op mijn ziel
(allengs verweerd) verstuift.
Ik zweer het, de hemel lacht,
overbodig weliswaar, maar toch
van schoonheid bol, eivol. Ongeveer
zoals ik lachte toen die dame naar mij keek,
helder als een ster.

Op 28 februari zat Holtzer samen met Schaevers in De Afspraak. Bekijk het fragment hier (vanaf 29:41).

Heruitgaven

Ook worden vier boeken van Claus opnieuw uitgegeven. De verwondering werd voorzien van een nawoord door Kevin Absillis.

Activiteiten in Vlaanderen

Hieronder vind je een overzicht van de exposities en literaire avonden die de komende maanden rond Claus georganiseerd worden:

 • Kortrijk | deBuren | Lancering audioverhaal Het verdriet van België | een stadswandeling door Kortrijk met Hugo Claus en Cees Nooteboom

  Kortrijk | deBuren | Lancering audioverhaal Het verdriet van België | een stadswandeling door Kortrijk met Hugo Claus en Cees Nooteboom

  April 1983: Cees Nooteboom en Hugo Claus trekken samen met BRT-radioman Bob de Groof naar Kortrijk en wandelen langs plekken die een cruciale rol spelen in Claus' Het verdriet van België, voornamelijk om er de 'echte' werkelijkheid te toetsen aan die van de roman. De Groof nam de gesprekken tussen Cees Nooteboom en Hugo Claus op. Het resultaat? Een…

 • Antwerpen | Antiquariaat De Slegte & Vereniging van Antwerpse Bibliofielen | Tentoonstelling: Claus op de planken

  Antwerpen | Antiquariaat De Slegte & Vereniging van Antwerpse Bibliofielen | Tentoonstelling: Claus op de planken

  Combineer wat de Antwerpse bibliofielen en De Slegte op de planken hebben staan met wat Hugo Claus op de planken bracht, en je krijgt een unieke hommage aan een minder gekende Claus. Ongepubliceerde filmscenario's of zelden gespeeld toneelwerk, handschriften, brieven, foto's en affiches, tal van particulier gekoesterde collectiestukken worden voor het eerst aan het publiek…

 • De 6 nieuwe boeken rond Claus liggen vanaf nu in de winkel.

  Hou ook zeker onze website in de gaten om op de hoogte blijven van alle activiteiten rond Claus. Weet jij al waar jij naar toe gaat?

  Op de hoogte

  Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief