nieuws

‘De Brief voor de koning’ binnenkort te zien op Netflix

Netflix Kids and Family Department heeft vandaag een nieuwe Netflix Original Serie aangekondigd, gebaseerd op De brief voor de koning van Tonke Dragt. De serie zal exclusief beschikbaar zijn voor meer dan 125 miljoen Netflix-gebruikers in 190 landen wereldwijd.

De brief voor de koning is het allereerste Nederlandse boek dat verfilmd wordt als een Netflix Original Serie. Uitgeverij Leopold heeft onlangs de internationale televisierechten van De brief voor de koning van Tonke Dragt verkocht aan de Britse productiemaatschappij FilmWave.

De spannende avonturenroman is door de universele vragen die Tonke Dragt opwerpt en door haar meeslepende verteltrant nog altijd actueel voor zowel kinderen als volwassenen. De brief voor de koning verscheen in 1962. Het boek werd vertaald in 25 talen en bekroond met de Prijs voor het Beste Kinderboek van het Jaar en de slechts eenmaal uitgereikte Griffel der Griffels voor het beste kinderboek aller tijden. In 2014 werd het boek in het Engels vertaald en gepubliceerd door Pushkin Press in Groot-Brittanië, waar het zeer lovende kritieken ontving.

Will Davies (How To Train Your Dragon, Puss in Boots) is verantwoordelijk voor de adaptatie van de Netflixserie samen met de in Nederland geboren producent Paul Trijbits (Saving Mr Banks, J.K. Rowlings The Casual Vacancy) in een productie voor het in Londen gevestigde productiebedrijf FilmWave. Dit najaar beginnen de opnames, die grotendeels zullen plaatsvinden in de ongerepte natuur van Nieuw-Zeeland. Zo kan de magische wereld die Tonke Dragt beschrijft in De brief voor de koning prachtig in beeld gebracht worden.

Overzicht

Tonke Dragt

De brief voor de koning

EEN JONGE HELD EEN GEHEIME OPDRACHT EEN ONGELOOFLIJK AVONTUUR Tiuri is bijna ridder. Nog één nacht scheidt hem van de ridderslag. Deze laatste nacht moet hij in afzondering en absolute stilte doorbrengen. Juist dan klinkt er een schreeuw om hulp. Als Tiuri antwoordt, wordt hij geen ridder. Maar het gaat om leven en dood… Tiuri opent de deur. De nachtelijke bezoeker stelt hem een vraag die zijn leven zal veranderen. Hij moet een geheime brief bezorgen aan de koning aan de andere kant van de bergen – een brief die het lot van het hele koninkrijk zal bepalen. Tiuri moet alles achterlaten: zijn thuis, zijn dromen – voor een opdracht die hem zijn leven kan kosten. De brief voor de koning is verschenen in 30 talen. Het is het eerste Nederlandstalige boek dat is verfilmd door Netflix. De brief voor de koning werd bekroond met de Prijs voor het Beste Kinderboek van het Jaar 1963, en met de Griffel der Griffels 1955–2004. In 1976 werd aan Tonke Dragt de Staatsprijs voor Jeugdliteratuur toegekend. Internationale pers over De brief voor de koning: ‘Briljant, buitengewoon.’ – The Times ‘Prachtig geconstrueerd, aangrijpend, betoverend en levensecht.’ – The Guardian ‘Een echte pageturner.’ – The Sunday Times ‘Een verhaal dat je hart sneller laat kloppen… pakt je in vanaf de eerste pagina.’ – Metro Inclusief een persoonlijke brief van Tonke Dragt aan haar lezers. Tonke Dragt werd geboren in 1930 in Indonesië. Toen ze twaalf was, brak er oorlog uit en moest haar familie naar een kamp. Daar schreef ze haar eerste verhalen, in het zand en op gevonden en gestolen papier. Na de oorlog verhuisde Dragt met haar familie naar Nederland. Ze werd tekenlerares op een middelbare school. Tijdens het tekenen vertelde ze haar leerlingen verhalen. ‘Ik vroeg mijn leerlingen wat zij zouden doen als er onverwacht op de deur werd geklopt en gefluisterd: “Doe open.” Zo begon het verhaal van schildknaap Tiuri. Niet alleen mijn leerlingen voelden het. Ook ik wist bijna zeker dat dit begin veel mogelijkheden in zich had, misschien zelfs kon groeien tot een heel boek… Waarom zou je je leven wagen voor een brief waarvan je de inhoud niet kent?

Lees méér.

Over Tonke Dragt

Tonke Dragt werd in 1930 geboren in Indonesië. In 1942 kwam ze met haar moeder en twee zusjes terecht in een kamp van de Japanse bezetter, en daar ontdekte ze dat ze kon ‘ontsnappen’ door verhalen te verzinnen. Na de oorlog kwam het gezin naar Nederland. Tonke ging naar de academie voor beeldende kunsten. Ze werd tekenlerares. Als de orde in haar klas verstoord dreigde te raken, vertelde ze verhalen – en dan werd het muisstil.

 

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief