nieuws

‘De heilige Rita’. Een feest vol ronkende zinnen

De heilige Rita, de nieuwste roman van Tommy Wieringa ligt nog maar krap drie weken in de boekhandel, maar het boek kreeg al veel mooie kritieken. Die delen we natuurlijk graag met je!

Het verhaal

Paul Krüzen woont al zijn leven lang met zijn vader in een Saksische spookboerderij aan de Duitse grens. Eens zorgde zijn vader voor hem, nu zorgt hij voor zijn vader. In de halve eeuw die intussen verstreken is hebben ze hun dorp sterk zien veranderen. De wereld is in beweging gekomen: Chinezen hebben de horeca van Mariënveen overgenomen, Russen, Polen en Roemenen zijn in het dorp vertrouwde verschijningen geworden.
De grote kentering is begonnen met de Russische piloot die met een sproeivliegtuigje uit de Sovjet-Unie ontsnapte, en in het hart van de Koude Oorlog neerstortte in het maïsveld achter de boerderij. Dit zette een keten van gebeurtenissen in werking waarvan Paul Krüzen en zijn vader nooit volledig zijn bekomen.

Woorden van lof

Tommy Wieringa is al jaren een gelauwerd auteur. Zijn doorbraak kwam in 2005 met Joe Speedboot dat zowel door critici als het brede publiek geprezen wordt. In De heilige Rita keert Wieringa terug naar het dorp van Joe Speedboot. En dat weet de Vlaamse pers wel te smaken.

‘Wieringa schetst met een goed oog voor opmerkelijke verhalen en scherpe dialogen een inktzwart beeld van een armoedig gevoelsleven en een perverse plattelandscultuur. Hij treft het benauwende leven van Paul en de zijnen feilloos en wendt zich soepel door het dorp, de camera losjes op de schouder.’ – Maria Vlaar (Standaard der Letteren )

Ook collega’s Dirk Leyman (De Morgen) en Jo De Ruyck (Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen) zijn vol lof over de schrijfstijl van Wieringa:

‘Deze roman vol autobiografische humus knettert van ambitie. Dat voel je, ook omdat de welgemikte formuleringen je van meet af aan om de oren vliegen. [Wieringa] schrijft als een onverschrokken tafelspringer die in de kroeg zijn gehoor aan de lippen kluistert.’ – Dirk Leyman (De Morgen )

‘De Heilige Rita is een feest vol ronkende zinnen en de meest droge en onverwachte omschrijvingen.’ – Jo De Ruyck (Gazet van Antwerpen )

Tijdens het interview met Tommy Wieringa op Klara (Pompidou 7/11) prijst VRT Cultuurmanager Chantal Pattyn zowel de schrijver als zijn werk:

‘Dit boek zorgt ervoor dat je keel gaat dichtzitten […] ik heb het echt zo graag gelezen […] Het is een boek zoals er maar eentje om de zoveel jaren verschijnt.’ – Chantal Pattyn (VRT Cultuurmanager )

Volgens Jan Dertaelen (De Tijd ) bewijst Wieringa nogmaals dat hij deel uitmaakt van de grote Nederlandstalige literaire auteurs:

‘Met De heilige Rita bewijst Tommy Wieringa dat hij in het pantheon van de Nederlandse literatuur thuishoort.’ – Jan Dertaelen (De Tijd )

Wij denken er hetzelfde over! En jij?

Meer informatie lees je op de website van De heilige Rita.

Overzicht

Tommy Wieringa

Joe Speedboot

Joe Speedboot is een roman over liefde en rivaliteit, over een verlosser zonder belofte en een heroïsche odyssee. Het toont het lot van nieuwkomers in een Nederlands dorp, waar de last van het onverwerkte verleden op de inwoners drukt. De tragikomische maalstroom van gebeurtenissen geeft het ingeslapen dorp een onverwachte dynamiek waar het niet meer van zal herstellen. Tommy Wieringa schreef met Joe Speedboot een gedreven, aanstekelijke ontwikkelingsroman, met een hoofdrol voor de mateloze verbeeldingskracht van één man. Fransje Hermans, de verteller van het verhaal, is na een ongeluk invalide geraakt en heeft voorgoed zijn spraakvermogen verloren. Hij is de zelfbenoemde chroniqueur van het dorp Lomark. Zijn fascinatie voor de nieuweling Joe Speedboot is grenzeloos: Joe Speedboot, de jongen die zijn eigen naam gekozen heeft en op zijn vijftiende al bommenlegger, vliegtuigbouwer en bewegingsfilosoof is. Nauwgezet observeert Fransje hoe nog een nieuwkomer de natuurlijke orde van het dorp komt verstoren: Joe's stiefvader Papa Afrika, een zachtaardige Nubiër met gazellenogen die een kleine scheepswerf begint op de oever van de Rijn. Dan verschijnt de geheimzinnige Picolien Jane, een beeldschone Zuid-Afrikaanse, aan wie Fransje zijn kronieken opdraagt en voor wie levenslange vriendschappen op het spel worden gezet. In haar komen alle verhalen samen, met noodlottige gevolgen. Op originele wijze en met speels vernuft, toont Tommy Wieringa de loop van een geschiedenis, waarin niemand aan zijn bestemming ontkomt.

'De knalpijpen glansden als bazuinen, de wereld leek te verschroeien in allesverzengend lawaai wanneer de jongens het gaspedaal intrapten met de koppeling in, alleen om te laten weten dat ze bestonden, zodat níemand daaraan zou twijfelen, want wat niet weerkaatst, bestaat niet.'

Lees méér.

 

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief