Het begin van de herfst is het ideale moment om een wandeling in het bos te maken. Er valt in deze periode van het jaar vanalles te zien in het bos en de verschillende vruchten te rapen. Bovendien is omgeven zijn door groen goed tegen stress, weet Sarah Devos. In Het bosboek legt ze uit: ‘Waar natuur is, zijn mensen liever, actiever en tevredener dan op plaatsen die kreunen onder een laag beton. Bovendien word je in een groene omgeving getrakteerd op betere lucht, minder lawaai en minder prikkels.’

Sarah Devos is auteur van verschillende natuurboeken, waaronder Het bosboek, waarin je leert over alle verschillende planten, dieren en vruchten die je kan tegenkomen in het bos. Nu brengt ze ook Sporen & vondsten uit, een avontuurlijke veldgids voor de hele familie die je gemakkelijk kan meenemen op een boswandeling!

Wat is het ideale moment voor een boswandeling?

Als je echt zo veel mogelijk beweging in het bos wil aantreffen, zijn de beste momenten voor een wandeling heel vroeg in de ochtend, of vlak voor zonsondergang. Maar natuurlijk bruist het bos heel de dag door van het leven!

Wil je de regen liefst vermijden op je wandeling? Dan kan je wat leren van dennenappels! ‘Raap een dennenappel van de grond en bestudeer hem goed. Sluit de dennenappel zijn schubben? Dan kun je er donder (ha!) op zeggen dat het gaat regenen? Laat de dennenappel zijn schubben openstaan, dan blijft het droog.’

Welke dieren, planten en vruchten kan ik tegenkomen op een herfstwandeling door het bos?

Sommige dieren zijn gemakkelijker te spotten in bepaalde maanden dan in andere delen van het jaar. En natuurlijk vind je ook niet alle vruchten het hele jaar door. Hieronder vind je een aantal dieren en vruchten die je eind september kan tegenkomen op je pad!

De egel

Egels kan je vinden in het bos van april tot oktober. Je zal de egel waarschijnlijk eerder horen dan je hem ziet! Egels zijn erg luidruchtig wanneer ze paren, bang zijn of pijn hebben.

De vos

Met wat geluk kom je tussen maart en oktober een kleine vos tegen! Weet je hoe je een vossenhol kan herkennen? De ingang ervan heeft ongeveer de vorm van een vos, en is dus hoger dan het breed is. Vaak ruik je er ook een muskusgeur.

Nootjes

De herfst is natuurlijk ook het perfecte seizoen om nootjes te raken. Bijvoorbeeld eikels, beukennootjes en kastanjes!

Eikels zijn de vruchten van een eik. Wist je dat er wintereiken en zomereiken zijn? Het verschil merk je aan de vorm van de bladeren. Eikels zijn niet eetbaar voor mensen.
Beukennootjes zitten altijd per 2 in een napje. Eekhoorns lusten ze graag, maar wist je dat ook mensen ze kunnen eten? Maar eet er geen kilo’s van, want dan krijg je gegarandeerd buikpijn!
Niet alle kastanjes zijn hetzelfde, en niet alle kastanjes zijn eetbaar. Enkel de tamme kastanje is eetbaar, en die herken je aan de stekelige bolster, of aan de bladeren van de kastanjeboom.

Wil je meer bijleren over de dieren en planten in het bos? Dan kan je Het bosboek of Sporen & vondsten van Sarah Devos raadplegen! Hieronder kan je meer info over haar boeken vinden.

Sporen & Vondsten

Van wie is dat holletje, nest, ei, drolletje, die veer of pootafdruk? Wie miauwt, koert of toetert daar in de lucht? Welk dier knabbelde dat gaatje in die noot of paddenstoel?   In het bos, op het veld en zelfs in je eigen tuin of straat ligt de magie voor het oprapen. Wonderlijke vondsten liggen letterlijk aan je voeten – je moet ze alleen leren (her)kennen. Met deze avontuurlijke veldgids vol verrassende weetjes en vinnige tekeningen in de hand is dat echt niet zo ingewikkeld als je misschien denkt.

€ 22,50

Het bosboek

Een wandeling in het bos: iedereen geniet ervan, maar we doen het veel te weinig! Gek toch? Want al na een halfuurtje in het groen voel je je vrolijker en energieker. Toch hebben we er vaak geen idee van wat er allemaal leeft in het bos. Dankzij Het bosboek veranderen ‘vogels’ in kauwen, pimpelmezen, roodborstjes en boomklevers. ‘Dingen’ op de grond worden braakballen of de pootafdrukken van een vos. Je (her)kent plots een ringslang, een gehakkelde aurelia en een tonderzwam. En ineens zie je ook door het bos de bomen: een beuk, een eik, een wilde kastanje. Zo krijgt dat ... lees meer bos verrassend veel lagen, zelfs voor absolute beginners! Hoe ontdek je of er een den of een spar voor je staat? Hoe zie je het verschil tussen een krekel en een sprinkhaan? Welke planten kleven en welke paddenstoel stinkt? Leven bij ons ook wasberen? (Antwoord: ja!) En zoveel meer… Volledig geïllustreerd met duidelijke en leuke tekeningen. Met gratis stevige determinatieposter om mee te nemen op stap.

€ 25,99

Sarah Devos

Sarah Devos is natuurauteur. Er gaat geen week voorbij of ze trekt eropuit naar bos of zee, alleen of met gidsen en experts. Hoe meer ze op pad gaat, hoe meer ze bijleert. Dat deelt ze op een luchtige en toegankelijke manier op haar blog www.zondagbosdag.be en Instagrampagina sarah.devos_zondag.bosdag. Ook haar natuurboeken Het bosboek, Het zeeboek en Expeditie Natuur zijn intussen klassiekers voor iedereen die houdt van natuur(educatie). Met Het ruimteboek en Het hemelboek richtte ze haar blik naar boven. Ze verstaat de kunst om ingewikkelde dingen begrijpelijk uit te leggen. Haar oprechte verwondering werkt aanstekelijk! Ook in haar laatste boek Sporen & Vondsten, een avontuurlijke veldgids voor het hele gezin, moedigt ze jong en oud aan om op pad te gaan. © Katrien Degreef - Natuurpunt