Op 8 mei is het Moederdag. Een goede gelegenheid om de moeders van Jommeke, Filiberke en de Miekes nog eens op avontuur te sturen, dacht Jommeke-auteur Philippe Delzenne. In De schat van niemand gaan zij op zoek naar een heuse piratenschat. En wij trokken naar mevrouw Jo Berckmans, weduwe van Jef Nys.


Mevrouw Berckmans, werd het tijd dat Marie en haar vriendinnen (nog) eens een eigen avontuur beleefden?
De moeders van Jommeke, Filiberke en de Miekes duiken geregeld op in de verhalen over hun spruiten, maar dat is meestal in een moederlijk zorgende of vermanende rol. Ze nemen zelden deel aan de avonturen. Anderzijds steunen ze hun kapoenen volop en zijn ze er heel fier op. Als ze dan toch eens op de voorgrond treden, verrassen ze door hun ondernemingszin en doorzettingsvermogen. Denk aan Charlotte, de moeder van Filiberke, in De zeepkoning (45) of Marie in De supervrouw (94). Ik vind het een goed idee deze dames eens zelfstandig op stap te laten gaan zodat ze zich kunnen uitleven en tonen dat ze tot meer in staat zijn dan voor hun huishouden zorgen.Op basis van de enkele pagina’s die ik kon inzien belooft De schat van niemand een avontuurlijke, geestige strip te worden.

Marie, de moeder van Jommeke, is een heel belangrijk personage in de reeks. Hoe zou u haar typeren?
Marie is een zorgende, liefdevolle moeder en echtgenote, die op haar domein weinig inspraak duldt, maar die anderzijds veel kan en moet verdragen van haar avontuurlijke zoon en onhandige echtgenoot. Ze heeft meestal geen opvallende rol, maar als ze optreedt is dat niet onopgemerkt. Ze laat sporadisch aanvoelen dat ze niet altijd gelukkig is met haar situatie en ook wel eens wat wil beleven of in de belangstelling staan.

Wie is van alle vrouwelijke personages die in de serie voorkomen eigenlijk uw lievelingspersonage? Dat is een moeilijk vraag! Ik heb geen echt uitgesproken voorkeur voor een vrouwelijk personage. De Miekes zijn natuurlijk een vrolijk en soms verrassend stel. De Koningin van Onderland is een pittige dame die bewonderenswaardig volhardt als ze Jommeke achtervolgt. Soms zijn eenmalig optredende personages heel kleurrijke figuren, zoals de vrouw van het stelend koppel in De zwarte diamant (288). Als ik echt moet kiezen, opteer ik voor Marie. Zij komt in vergelijking met de andere dames het meest aan bod. Samen met Theofiel of Filip zorgt ze meestal voor gevatte dialogen.

In de uitgeverij wordt u weleens ‘de moeder van Jommeke’ genoemd. Bent u blij met die eretitel?
Dat is een mooie titel. Ik ben blij dat ik zo genoemd word! Het steunt mij in mijn wens om de geesteskinderen van mijn man Jef Nys levend te houden. Ik denk dat hij heel gelukkig zou zijn als hij zou zien dat zijn figuurtjes, zelfs twaalf jaar na zijn heengaan, nog zo springlevend zijn. Dat is natuurlijk de verdienste van zijn medewerkers Gerd Van Loock en Philippe Delzenne die, trouw in zijn stijl, Jommeke & co op avontuur sturen, én van de niet aflatende inspanningen van de Jommekesploeg op de uitgeverij.

309 De schat van Niemand

Marie heeft er genoeg van dat haar zoon altijd maar op avontuur trekt met zijn vrienden. Nu is het een keer haar beurt! Ze wil samen met haar vriendinnen eropuit trekken, maar vindt nergens een goede aanleiding voor een avontuur. Tot ze bij Jan Haring op zolder een SOS-boodschap in een fles vindt… Genoeg aanleiding tot avontuur voor drie stoere mama’s!

€ 7,99