nieuws

Wat is nunchi?

Ken jij het begrip ‘nunchi’ (noentsjie) al? Nunchi is ‘beoordelen met de ogen’, of de subtiele kunst van het inschatten van de gedachten en gevoelens van anderen om zo een goede verstandhouding, vertrouwen en een band te kweken. Het is een van de bouwstenen van de Koreaanse cultuur, maar voor iedereen toepasbaar. Euny Hong legt je in De kracht van nunchi uit hoe ook jij nunchi in je voordeel kan gebruiken.

Denk je nu: niet weer een trend uit Azië, door Marie Kondo heb ik al mijn kleren al weggegooid? Maak je geen zorgen, dit is geen hippe modegril. Koreanen gebruiken nunchi al meer dan 5.000 jaar om beproevingen te doorstaan. Of het nu gaat om het vinden van de liefde of excelleren op je werk: het verbeteren van je nunchi zorgt ervoor dat alle deuren voor je opengaan.

Maar hoe weet je hoe het met jouw nunchi gesteld is? We geven een voorbeeld:

Stel je voor dat je net een nieuwe baan hebt gekregen bij een groot bedrijf en wordt uitgenodigd voor een bedrijfsfeestje waar je een goede indruk wilt maken op de aanwezigen. Als je de ruimte binnenkomt, hoor je iedereen net iets te hard lachen om een nogal flauwe grap. De grap wordt verteld door een oudere vrouw die je nooit eerder hebt gezien. Wat doe je?

A. Je vertelt een heel leuke grap, die veel beter is dan die je net hebt gehoord. Je nieuwe collega’s zullen hem geweldig vinden!

B. Je lacht met de anderen mee, ook al is de grap niet erg leuk.

C. Je wacht het juiste moment af om jezelf voor te stellen aan de oudere vrouw, van wie je terecht aanneemt dat ze de directeur van het bedrijf is.

Als je voor A hebt gekozen, moet je echt aan je nunchi gaan werken. Koos je voor B, dan heb je het goed gedaan. Je hebt de sfeer prima aangevoeld en de aanwijzingen van je nieuwe collega’s juist opgepikt. Als je voor C hebt gekozen, gefeliciteerd! Je bent al goed op weg om een echte nunchi-superster te worden.
Nunchi is de Koreaanse superkracht. Sommige mensen zeggen zelfs dat Koreanen hiermee de gedachten van anderen kunnen lezen, maar er is niets bovennatuurlijks aan. Nunchi is de kunst van het meteen begrijpen wat anderen denken en voelen, waardoor relaties beter worden. Als je een goede nunchi hebt, betekent dat je op basis van elk nieuw woord, gebaar of elke gezichtsuitdrukking je aannames aanpast, zodat je je altijd bewust bent van wat er speelt. Snelheid is cruciaal bij nunchi. Als iemand zeer vaardig is in nunchi, zeggen de Koreanen niet dat die persoon een goede nunchi heeft, maar dat hij een snelle nunchi heeft.

‘Een must-read voor iedereen die geïnteresseerd is in de kunst om instinctief te weten wat andere mensen voelen.’ – Haemin Sunim, auteur van de bestseller Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt

‘Euny Hong heeft het weer voor elkaar! Ik gebruik De kracht van nunchi in elk aspect van mijn leven en ik ben lekker bezig. Ik heb zelfs mijn abonnement op Headspace opgezegd en een van mijn psychiaters ontslagen. De beste20 dollar die je ooit zult uitgeven.’  Gary Shteyngart, New York Times-bestsellerauteur

Meer lezen over nunchi en hoe je dit in diverse situaties kunt gebruiken? De kracht van nunchi kun je hier bestellen.

In onderstaande video vertelt Euny Hong bij France 24 meer over De kracht van nunchi.

 

Auteursfoto (c) Victor G Jeffries II

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief