nieuws

De Margraten Boys: hoe een dorp weigerde de Amerikaanse bevrijders te vergeten

0

Peter Schrijvers, Belgisch historicus met internationale faam, is curator van het nieuwe museum Liberation Garden in Leopoldsburg dat in het voorjaar van 2023 de deuren opent. Naar aanleiding hiervan geeft uitgeverij Manteau zijn boeken opnieuw uit. In De Margraten Boys vertelt Peter Schrijvers het boeiende verhaal van een dorp dat weigerde de Amerikaanse bezetter te vergeten. Het resultaat is een succesvolle vrijwilligersorganisatie dat met een ingenieus adoptiesysteem de enige Amerikaanse begraafplaats in Nederland onderhoudt. De Margraten Boys, met een gloednieuwe epiloog, verschijnt op 16 augustus.

De Margraten Boys is het verhaal van tienduizend Amerikaanse jongens die rusten in een Nederlands dorp niet ver van de Belgische grens – op de enige Amerikaanse begraafplaats van Nederland. De soldaten namen deel aan de grootste militaire operaties van de Tweede Wereldoorlog.

De belofte houdt stand door het unieke netwerk van adoptanten

In 1945 beloofden de dorpelingen de Margraten Boys nooit te vergeten. Ze hebben hun belofte gehouden, want de verhalen van de Margraten Boys zouden nooit bewaard zijn gebleven zonder het unieke netwerk van adoptanten dat de inwoners van Margraten in 1945 oprichtten. Dat netwerk breidde zich al vlug uit over heel Nederland en tot in Vlaanderen.

In 2017 werd de Margratense adoptietraditie toegevoegd aan de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Ook vandaag nog bezoeken adoptanten – inmiddels de derde en vierde generatie – massaal de laatste rustplaatsen van de eeuwig jonge soldaten en onderhouden ze nauwe contacten met Amerikaanse nabestaanden, mede dankzij het internet en de sociale media.

Meer dan duizend getuigenissen

De Margraten Boys is gebaseerd op meer dan duizend getuigenissen van adoptanten en Amerikaanse families. Het is de aangrijpende geschiedenis van een uniek herrineringsfenomeen rondom een plaats die steeds meer betekenis krijgt nu de laatste ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog onherroepelijk gaan zwijgen.

‘Maar veel meer dan beton, natuursteen en glas blijft het kleine betekenisvolle gebaar van mensen die zich verzetten tegen het grote vergeten wat de herinneringsgemeenschap van Margraten bindt’, schrijft Peter Schrijvers op het einde van de nieuwe epiloog. ‘In 2019 ontving ik een e-mail van Mark LaPointe, kleinzoon van sergeant William Aubut uit Lowell, Massachusetts. Hij eindigde zijn e-mail met een eenvoudige vraag: ‘If you happen by the cemetery, please stop by Plot D, Row 7, Grave 8 and say hello to Sgt Aubut for me and my mom.”

Gerda Roebroeks-Nelissen toont een foto van haar zus Nettie aan het graf van Henry Wolf van het 774th Field Artillery Battalion. Gerda was dertien toen Henry enkele weken doorbracht op de boerderij aan de vooravond van de Slag in de Ardennen. Bij het begin van de nieuwe eeuw vonden ouder wordende getuigen als Gerda veel troost in het feit dat een derde en vierde generatie vastberaden was de adoptiebeloftes na te komen die zo lang geleden werden gemaakt.

(Foto: Collectie G. Roebroeks-Nelissen, Sint Geertruid. Fotograaf: José Manuel Alorda, Barcelona. Met dank aan Frans Roebroeks.)

Meer info?

Meer info?

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief