nieuws

De nieuwe roman van Koen Peeters

Anderhalf jaar geleden won Koen Peeters de ECI-Literatuurprijs voor zijn roman De mensengenezer, waarin hij in het koloniale verleden van België dook. Voor zijn nieuwe roman haalt hij inspiratie dichterbij huis: Oostende.

In Kamer in Oostende vertelt een schrijver over zijn jarenlange vriendschap met een schilder. Telkens ontmoeten ze elkaar in Oostende, waar ze allebei ooit de liefde van hun leven gevonden hebben. Ze spreken af in hotels, flaneren, dwalen tussen de Oostendenaars. In hun ontmoetingen ontdekken ze hoe ze door de ogen van iemand anders zeldzame, kostbare momenten diep terug in de tijd kunnen beleven. 

Drie jaar lang ontmoeten auteur Koen Peeters en schilder Koen Broucke elkaar elke maand in Oostende. Ze vertoeven in het gezelschap van vissers, Congolezen, tragische architecten, Snoek en Claus, Spilliaert en Ensor. En vrouwen. De ontmoetingen resulteerden in Kamer in Oostende, een ontroerende roman over vriendschap, kunst, verlies, verdriet en literatuur.

**** ‘Het compositorisch vernuft waarmee dit boek in elkaar werd gevezen, is verbluffend.’ – De Morgen over Kamer in Oostende

Koen Peeters bij De Afspraak

Gisteren schoof Peeters aan bij De Afspraak om meer over zijn nieuwe roman te vertellen. Waarom is hij als Leuvenaar zo gefascineerd door Oostende? Hoe verliep het contact met de Oostendenaars? Waarom is (mannen)vriendschap voor hem zo belangrijk? Het fragment kijk je hieronder terug vanaf 37:58.

Koen Peeters - De Afspraak

In de pers

In De Tijd beantwoorde Peeters de vraag of de verhalen in de roman één op één staan met de omzwervingen van Peeters en Broucke zelf:

‘Ze zijn in de werkelijkheid bezig en we maken daar een verhaal van. … Bepaalde verhalen werden aangedikt, wanneer we onze vermelding niet in toom konden houden.’ – Koen Peeters in De Tijd

Verder spraken ze in De Tijd over hun -relatief nieuwe- vriendschap en over het karakter van Oostende. Het volledige interview lees je terug op www.tijd.be.

Ook De Standaard ging met Peeters op stap in Oostende. Ze spraken o.a. over het ontroerende karakter van de roman en de nieuwsgierigheid van Peeters:

‘Wat mij voortstuwt, is nieuwsgierigheid, als plicht. Het verlangen om te begrijpen. Want het mag dan een spel zijn, het is wel een ernstig spel van inleving en diepe interesse voor mensen. Hoe hebben zij geleefd, waarvan hebben ze gedroomd, wat is ze gelukt en wat niet?’ – Koen Peeters in De Standaard

Het volledige interview lees je op www.standaard.be (gratis voor abonnees).

Activiteiten

De komende weken is Koen Peeters op verschillende locaties in Vlaanderen te vinden om zijn roman Kamer in Oostende voor te stellen.

5 juni – Barbóék in Leuven – 19u30 – voor meer info, klik hier

12 juni – ‘t Leeshuus (Groentemarkt, Oostende) – 20u – inschrijven via welcome@cormanoostende.be

13 juni – Boekhandel Malpertuis in Genk – 20u – voor meer info, klik hier

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief