nieuws

De pubertijd: de gesloten deur

Opvoeddeskundige Hedvig Montgomery vertelt meer over de inhoud van het boek De pubertijd, deel vijf uit de serie De zeven stappen naar succesvol ouderschap, in deze blog!

De volwassen wereld betreden

De pubertijd: het laatste deel van de serie De zeven stappen naar succesvol ouderschap. Dit boek volgt de ontwikkeling van je kind gedurende de pubertijd; van het begin tot de dag waarop jullie samen de verhuisdozen naar een gereedstaande auto dragen en jullie leven op het punt staat om voorgoed te veranderen.

Binnenkort zal je kind de volwassen wereld betreden, een wereld die wij zo goed kennen, maar zover is het nog niet.
Dit boek helpt je bij het doorgronden van de reis die je kind maakt door de pubertijd. Als jij als ouder of volwassene werkelijk begrijpt wat die reis behelst, zul je je beter kunnen verplaatsen in alles wat er nog op jullie pad gaat komen.

De gesloten kamerdeur

De meeste ouders die ik ontmoet vinden het erg confronterend als de kamerdeur van hun kind op een dag ineens gesloten blijft, maar om jezelf te kunnen ontdekken, heb je nu eenmaal een bepaalde mate van afstand nodig tot je dierbaren en je omgeving.
Je kind móét zijn of haar vleugels kunnen uitslaan en de ruimte krijgen om afstand te nemen.
Tieners worden met een heel andere blik bekeken dan kleine kinderen en er wordt nooit meer zo ongedwongen en uitbundig naar hen gelachen.
De blikken die ze ontmoeten, worden harder. Op school wordt nu vooral naar de prestaties gekeken en er wordt gehamerd op alle serieuze zaken die hun nog te wachten staan. Tieners zullen ook zichzelf op een andere manier gaan bekijken; hun blik wordt kritischer en een beetje radeloos.
Kortom, alle ingrediënten voor een onrustige periode zijn aanwezig.

Als je als ouder ook met zo’n harde blik naar je kind kijkt, als je scheldt, kritiek levert en met je ogen rolt, dan ben je er medeverantwoordelijk voor dat je kind in een te klein hokje wordt gestopt. Om die reden is het van groot belang dat jij een andere houding aanneemt en met een begripvolle blik naar je tiener kijkt. Jouw milde blik moet geborgenheid uitstralen, zodat je kind altijd bij je terug wil keren. Ook al doet je kind zijn of haar kamerdeur voor je neus dicht, wil dat nog niet zeggen dat hij of zij zichzelf kan redden.

Helpen met losmaken

Een tiener kan nog niet goed alleen zijn en houdt daar ook niet van. Hij of zij heeft jou nodig, ook in het proces van het losmaken. Zoals alle boeken in de serie De zeven stappen naar succesvol ouderschap bestaat ook dit boek uit twee delen. In het eerste deel laat ik je de zeven stappen zien, die je helpen in de omgang met je kind. In het tweede deel behandel ik verschillende onderwerpen en vragen die onlosmakelijk verbonden zijn met de pubertijd: van social media en huiswerk, tot seks en slaapgewoonten.

Het uitgangspunt aan het begin van deze reis is voor elk gezin anders, maar hoe het er ook uitziet bij jullie, jij kent je eigen kind het best. En daarom denk ik dat het goed is om op de volgende manier van start te gaan: laat alle methodes en adviezen los en zorg ervoor dat je er gewoon bént. Oprecht. De grootste dienst die je jouw tiener kunt bewijzen, is oog hebben voor de persoon die steeds meer vorm begint te krijgen. Ik hoop dat dit boek je daarbij een beetje op weg kan helpen.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief