nieuws

‘De ramp Trump’. Lees het fragment waarover Meryl Streep praat in haar speech

Meryl Streep oogst wereldwijd respect voor de manier waarop ze in haar speech op de Golden Globes de vloer aanveegt met Donald Trump zonder zelfs maar een keer zijn naam te noemen. Het incident waarover ze praat, lees je in ‘De ramp Trump. De president ontmaskerd’ van John K. Wilson. Het boek verschijnt op 20 januari bij Manteau.


“Minachting leidt tot minachting, geweld zet aan tot geweld”, zegt Streep onder andere. “Als de machtigen hun positie gebruiken om anderen te pesten, verliezen we allemaal.” Het incident waar Streep het in haar speech over heeft, wordt uitgebreid beschreven in het boek ‘De ramp Trump. De president ontmaskerd’ van John K. Wilson, dat op 20 januari verschijnt bij Manteau.
Het bewuste fragment lees je alvast hier. Het boek koop je vanaf 20 januari bij je boekhandel of online.

Toen Donald Trump de draak stak met de handicap van een journalist van de New York Times door de verkrampte armbewegingen van de man te imiteren, was dat een schokkend voorbeeld van hoe bekrompen en verachtelijk hij kon zijn. Maar het meest fascinerende aspect van die hele ranzige episode was hoezeer Trump bereid was keer op keer te liegen in een poging te doen voorkomen dat hij dit nooit had gedaan. Trump beweerde dat hij reportages op tv had gezien over ‘duizenden’ Arabieren die in New Jersey de aanslagen van 9/11 zouden hebben gevierd. Toen iedereen hem erop wees dat hij het mis had, ging hij wanhopig op zoek naar bewijs dat het wel was gebeurd en stuitte daarbij op een stuk van Serge Kovaleski in de Washington Post waarin de journalist meldt dat de politie in New Jersey ‘een aantal mensen had ondervraagd die men naar verluidt de aanslagen zou hebben zien vieren’. Maar toen Kovaleski stelde dat geen van die meldingen kon worden bevestigd en dat het al helemaal niet ging om de ‘duizenden’ feestvierende mensen die Trump beweerde op tv te hebben gezien, keerde Trump zich tegen deze verslaggever.
Tijdens een campagnebijeenkomst stak Trump de draak met Kovaleski, die lijdt aan artrogrypose, een aandoening die de beweging van zijn armen beperkt en maakt dat zijn handen zich voortdurend in een opvallende, verkrampte positie bevinden. Trump imiteerde Kovaleski’s lichamelijke handicap, daarbij ook de spot drijvend met hetgeen hij zei. Trump werd daarvoor alom fel bekritiseerd. Maar in plaats van zich te verontschuldigen probeerde hij te ontkennen dat hij had gedaan wat hij had gedaan. Trump zei in een verklaring: ‘Ik heb geen idee wie deze verslaggever, Serge Kovalski (sic) is, hoe hij eruitziet of hoe intelligent de man is. Wat ik nabootste was niet meer dan wat moest overkomen als een geagiteerde journalist die probeerde afstand te nemen van een uitspraak die hij lang geleden had gedaan.’ Feit is dat Kovaleski eind jaren tachtig Trump tientallen keren heeft geïnterviewd als journalist bij de New York Daily News en dat ze elkaar zo goed hadden leren kennen dat ze elkaar bij de voornaam aanspraken. Trump stelde: ‘Hoewel ik een van de beste geheugens aller tijden heb, herinner ik me hem beslist niet.’ En verder: ‘Serge Kovaleski moet wel een heel hoge dunk van zichzelf hebben als hij denkt dat ik me hem zou herinneren van tientallen jaren geleden – áls ik hem al heb ontmoet, wat ik betwijfel.’ Het is een bemoedigende gedachte dat Trump het gelijkheidsstreven zo is toegewijd dat hij zeer zichtbare lichamelijke handicaps niet ziet; maar niemand die dat werkelijk gelooft. Tijdens een andere grote bijeenkomst zei Trump over Kovaleski: ‘Hij heeft het artikel veranderd. Hij zei dat hij een vergissing had gemaakt.’ Kovaleski heeft het stuk nooit veranderd en nooit gezegd een fout te hebben gemaakt. Maar Trump zei: ‘Ik wist niet hoe hij eruitzag. Ik wist niet dat hij gehandicapt was. Dat wist ik niet. Dat wist ik helemaal niet.’ Trump beweerde een ‘kruiperige’ journalist na te doen. Met zijn gebogen, verkrampte hand imiteerde hij duidelijk en zeer specifiek Kovaleski. Dit feit wordt bevestigd door wat Trump zei tijdens zijn imitatie: ‘Die arme gast. Je zou hem moeten zien.’
Als Trump geen idee had hoe Kovaleski eruitzag en hem nooit eerder had gezien, waarom zou hij dan zeggen: ‘Je zou hem moeten zien’? Trump beweerde duidelijk dat hij een fysieke imitatie ten beste gaf van de wijze waarop Kovaleski reageerde, wat onmogelijk zou zijn tenzij Trump hem had gezien. Als Trump zich niet herinnerde wie Kovaleski was, waarom deed hij dan opeens iemand met een handicap na? Het was volstrekt helder dat Kovaleski een handicap had, ook al herinnerde Trump zich op een of andere manier niet dat hij deze man tientallen keren had ontmoet en gesproken. Trumps handgebaren zouden nergens op slaan, tenzij hij probeerde te spotten met Kovaleski’s belemmering. En waarom zou Trump hem ‘die arme gast’ noemen? De enige reden waarom Trump de journalist een ‘arme gast’ zou noemen is omdat hij wist dat hij een lichamelijke handicap had en probeerde wat sympathie voor hem uit te drukken (terwijl hij hem openlijk beschuldigde en zijn verschijning belachelijk maakte). Hoewel het bespotten van lichamelijke aandoeningen lomp en grof is, is het naarste deel van dit verhaal dat het laat zien hoe ver Trump bereid is te gaan om een leugen overeind te houden. Puur en alleen om wat kritiek te vermijden deed Trump alsof hij een journalist niet kende en fabriceerde hij een totaal ongeloofwaardig verhaal om de waarheid te ontkennen. Als Trump bereid was zo’n ingewikkelde serie leugens te bedenken om iets te verdoezelen dat hem een beetje in verlegenheid zou kunnen brengen, wat doet hij dan om serieuze fouten te maskeren die hij als president begaat? Als je niet eens kunt geloven wat Trump zegt over Kovaleski, welke uitspraken kun je dan wél geloven? (Uit: ‘De ramp Trump. De president ontmaskerd’ van John K. Wilson, p. 42-43)

Ben je benieuwd over welk incident het ging? Je kan het hier bekijken.

John K. Wilson schreef eerder ‘Barack Obama: This Improbable Quest’, ‘Newt Gingrich: Capitol Crimes and Misdemeanors’ en ‘Patriotic Correctness: Academic Freedom and Its Enemies’ en is een gevreesde luis in de pels van het Republikeinse establishment. ‘De ramp Trump’ is zijn achtste boek.

 

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief