nieuws

De reiskoffer van… Wim Lybaert

0

Het is eindelijk zomer! De ideale moment om een boek te schrijven… of te lezen! Want zelf nu zelf, wat is er leuker dan gezellig een boek lezen in de stralende zon?

Wim Lybaert, auteur van In de moestuin, heeft zijn checklist zomerboeken alvast klaar! Benieuwd welke boeken hij meeneemt? Neem een kijkje in zijn reiskoffer hieronder.

Checklist zomerboeken

Overzicht

Peter Wohlleben

De lange adem van bomen

Iedereen heeft het over bossen die doodgaan. Maar wat gaat er eigenlijk dood? En vooral: waaraan? Peter Wohlleben beschrijft op indrukwekkende wijze hoe de natuur zichzelf kan reguleren en helen, als we haar maar met rust laten. Bomen kunnen zich namelijk niet alleen aanpassen aan hun omgeving, maar geven ervaringen met veranderde milieuomstandigheden door aan hun nageslacht – en niet alleen eeuwenoude kennis, ook kennis die net is opgedaan. Door veranderingen van het DNA van de zaden kunnen bomen hun kinderen ‘opvoeden’ en perfect voorbereiden op de nieuwe klimatologische omstandigheden. Hun verbazingwekkende aanpassingsvermogen kent echter zijn grenzen. Juist nu hebben loofbomen een intacte gemeenschap nodig om elkaar over en weer te steunen, door verdamping af te koelen en zelfs regenwolken te produceren; allemaal vermogens die door intensieve houtkap verloren gaan. En niet-inheemse naaldbomen hebben hier door de toenemende droogte en hitte helemaal geen toekomst meer. Onverbiddelijk laat Peter Wohlleben zien dat de boslobby, politiek en bosbouw meedogenloos blijven ingaan tegen de wijsheid van de natuur en dat de peilsnelle ontwikkeling geen verdere fouten toelaat. Wanneer wij de basis voor ons eigen bestaan onverstoorbaar blijven vernietigen, rooien de bomen het op een gegeven moment prima zonder ons, maar wij kunnen niet zonder de bomen. De bossen kunnen ons klimaat redden… mits we niet tot het einde aan de tak blijven zagen waar we zelf op zitten. Met een nawoord van prof. dr. Pierre Ibisch

Lees méér.

Over Wim Lybaert

Ontdek de boeken van Wim Lybaert

Win een reiskoffer vol boeken

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief