nieuws

De terugkeer van Guust Flater en de dood van Robbedoes

Uitgeverij Dupuis bestaat in 2022 honderd jaar en dat vieren ze met het ongetwijfeld grootste stripnieuws van 2022! Een niet te missen moment in de geschiedenis van Dupuis en daarbuiten. Tijdens de persconferentie in Angoulême, die ook online uitgezonden werd, werden heel wat projecten aangekondigd. Hieronder ontdek je de grote hoogtepunten.

De terugkeer van Guust Flater

Guust Flater slaat weer toe!

In 2022 bereikt Guust Flater, de beroemdste stripheld zonder werk, de respectabele leeftijd van 65. We hadden kunnen denken dat hij hiervan meteen zou profiteren om op welverdiend pensioen te gaan… Dat zou nogal een komische situatie geweest zijn, na jarenlang luieren op het werk. Maar niets is minder waar, want Guust is actiever dan ooit en flatert er weer helemaal op los!

De wereld kon dertig jaar lang onbehoedzaam op zijn lauweren rusten. Niemand hoefde zich nog zorgen te maken over ontploffende experimenten, rampzalige uitvindingen en ellendige fratsen. Maar ondanks de grote terreur die hij aanricht op kantoor, heeft Guust een hart van goud en maakt hij de wereld een stukje beter met zijn ongeremde humor, dromerige onbevangenheid en positieve waarden. Conclusie? De wereld is niet dezelfde zonder onze favoriete antiheld – en daar moet verandering in komen!

Maar wie laat Guust opnieuw van de ene flater naar de andere strompelen? Sterker nog: wie doet het, in alle bescheidenheid, Franquin na? Marc Delafontaine, beter bekend als Delaf! Delafontaine is de bedenker en auteur van de succesvolle serie Mooie navels. Hij kreeg de opdracht toevertrouwd om een nieuw album te maken als vervolg op de reeks van Franquin. Door zijn liefde voor Guust, zijn talent als gagman, zijn perfectionisme en zijn respect voor de meester Franquin, was Delaf een voor de hand liggende keuze. Marc verdiepte zich vol overgave en passie in het werk van Guusts geestelijke vader. Hij bestudeerde het volledige oeuvre, ontleedde elke penseelstreek en Indische inktlijn en leefde zich in de werkfilosofie van Franquin in door alle interviews te lezen die hij in zijn rijke carrière had gegeven.

Verschijnt op 19 oktober 2022

Eenmalig Robbedoes Magazine

Unieke hulde aan het blad Robbedoes

Goede luim. En waar nodig verzet. Daar ging het om bij het weekblad Robbedoes/Spirou. Een redactie waar auteurs, tekenaars en medewerkers sinds 1938, het geboortejaar van het blad, kattenkwaad uithaalden, waar een koe als prijs werd weggezet en een leeuwenjong de redactiekantoren onveilig maakte. Tussendoor werden er strips gemaakt. Of was het andersom? In de gloriejaren van Robbedoes kon en mocht alles. Goede luim én verzet gingen hand in hand, de creativiteit scheerde hoge toppen.

Uitgever Charles Dupuis heeft al die tijd niet zelden de wenkbrauwen gefronst, en op zijn lip moeten bijten. Maar kijk, het zootje ongeregeld wist een prachtblad te ontwikkelen. Eentje dat strips voortbracht die anno 2022 de status van klassieker hebben, in veilinghuizen en galeries worden geëtaleerd, en nu zelfs als kunst worden beschouwd.

Met een eenmalig Nederlandstalig magazine brengen we in september hulde aan het creatieve product van dit zootje ongeregeld. Wat het wordt, komen jullie de komende maanden te weten. Maar wel alvast dit: een uniek magazine met exclusieve content, en het allerbelangrijkst: eentje met veel goede luim. Héél veel goede luim.  Zoals dat in stripkringen heet: wordt vervolgd…

Verschijnt op 7 september 2022

Cover door Delaf naar Franquin.
Foto Delaf © JF_Perreault

De dood van Robbedoes

Na meerdere jaren van afwezigheid buigt een nieuw team zich over De avonturen van Robbedoes en Kwabbernoot voor een 56ste avontuur…

Een nieuw team met tekenaar Olivier Schwartz en scenarioschrijvers Sophie Guerrive en Benjamin Abitan heeft nu de leiding. Dit nieuwe album brengt de twee helden terug naar Korallion, in 1958 door André Franquin en Jean Roba bedacht. Hoewel de elegante tekenstijl van Olivier Schwartz welbekend is – hij tekende al een half dozijn albums bij Dupuis -, zal dit het debuut zijn van het scenaristenduo Sophie Guerrive en Benjamin Abitan. 

Wat is er gebeurd met Robbedoes en Kwabbernoot? De twee journalisten zijn zonder waarschuwing een week te vroeg vertrokken naar Cap Rose, in het zuiden van Frankrijk. Daar onderzoeken ze de heropening van de mythische onderwaterstad Korallion. Vandaag de dag heeft de dochter van de stichter de leiding van Korallion overgenomen en maakt ze er een excentrieke vakantieclub van. Maar het lijkt erop dat ze zo verantwoordelijk is voor de opwarming van het Middellandse Zeebekken en de verschijning van nieuwe bedreigende diersoorten… Gevangen op de bodem van de zee ontdekken Robbedoes en Kwabbernoot al snel de gruwelijke waarheid.

Verschijnt op 5 oktober 2022

Crowdfunding Michel Vaillant

Michel Vaillant beleefde 65 jaar geleden in het weekblad Kuifje zijn eerste avontuur tijdens de 24 uur van Le Mans.

Michel Vaillant dook voor het eerst op in 1957 in het stripweekblad Kuifje. Jean Graton liet de lezers van het blad wekelijks genieten van de duels tussen de snelle racewagens op de beroemdste circuits. Daarna verschenen de avonturen ook als album, eerst bij uitgeverij Le Lombard, nadien bij Dargaud en later in eigen beheer bij Graton.

In 2012 kende de reeks onder impuls van Philippe Graton (zoon van Jean Graton, die meewerkte aan de reeks vanaf 1994) een nieuwe start in samenwerking met uitgeverij Dupuis.

Nu, 65 jaar later, keert uitgeverij Dupuis terug naar de beginjaren van Michel Vaillant en bundelt ze de eerste 70 albums door Jean Graton in een unieke collectie via een crowdfundingactie. Een must voor alle autosportliefhebbers!

Verschijnt eind maart en loopt 6 weken

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief