Het is voorleesweek! Volgens Tanith Carey en Dr Angharad Rudkin is voorlezen een geweldige kans om een band met je (klein)kind te krijgen, te ontspannen, plezier te hebben én je kind iets te laten bijleren. Voorlezen is trouwens niet enkel leuk voor kinderen die zelf nog niet kunnen lezen, ook oudere kinderen krijgen hun favoriete boek graag nog eens voorgelezen!

In hun boek Wat denkt mijn kind nu echt? wijden Tanith Carey en Dr Angharad Rudkin een hoofdstuk aan de voordelen van voorlezen. Voorlezen helpt je kind bij de spraakontwikkeling en de concentratie. Het helpt hem/haar ook bij het zelf leren lezen. Als je voorlezen als ritueel invoert aan het einde van de dag, geef je ook aan dat het bedtijd is. Door de onverdeelde aandacht voelt je kind zich veilig, bijzonder en met jou verbonden.

Waarom wil kinderen vaak hetzelfde boek opnieuw en opnieuw voorgelezen krijgen?

Voorlezen is voor je kind een ontspannen manier om tot rust te komen. Ondertussen ken je veel boeken waarschijnlijk al vanbuiten, doordat je kind zijn/haar favoriete verhaaltje telkens opnieuw wil horen. Het gebrek aan variatie is voor jou misschien saai, maar als je kind mag kiezen, krijgt hij/zij het gevoel dat hij/zij belangrijk is.

Met een boekje tegen elkaar aankruipen geeft je kind een veilig gevoel. Wanneer je telkens hetzelfde verhaaltje leest, leert je kind de vorm van de woorden op de bladzijde herkennen en dat is een belangrijke voorloper van lezen. Het is ook een kans om nieuwe woorden te oefenen, zijn/haar geheugen te verbeteren en de emoties van mensen te leren begrijpen.

Enkele voorleestips.

1. Geef je kind de volle aandacht. Besef dat dit een belangrijk moment voor jullie tweeën is en dat jij voor hem/haar nu het belangrijkste bent. Leg telefoons uit het zicht.

2. Beantwoord vragen. Constant onderbroken worden is soms frustrerend, maar de vragen van je kind zijn belangrijk om hem/haar deelgenoot te maken van het verhaal en om zijn/haar fantasie te vergroten. Praat over wat hij/zij denkt dat er gaat gebeuren en over de gevoelens van de personages.

3. Gebruik veel expressie. Breng verhalen tot leven door personages verschillende stemmetjes te geven die passen bij hun karakter. Variëren met volume kan kinderen ook helpen nieuwe woorden te begrijpen. 

Op de lange termijn …

Laat je kind van tevoren kiezen. Als hij/zij vaak vraagt een halve boekenplank voor te lezen, stel dan voor dat hij elke avond drie boekjes kiest, en houd je daaraan.

Maak er een ritueel van. Lees voor het slapengaan minimaal één boekje voor, en als het kan overdag ook een paar verhaaltjes. Ze hoeven niet lang te zijn. Ook al ben je moe, het is belangrijk dat hij/zij ‘s avonds een rustig moment met jou alleen heeft. Dat geeft hem/haar een veilig gevoel.

Meer tips en andere situaties uit het leven van een kind vind je in Wat denkt mijn kind nu echt?

 

Op zoek naar nieuwe boeken om voor te lezen? Hieronder vind je onze tips!

 

Voor 0-6 maanden

Hey Baby, Kijk!

Dieren knuffelen net als wij! Prikkel je baby’s oogjes met vertederende zwart-wit prenten en knuffel mee met de dieren in dit boek.

Baby’s houden van boekjes. Vooral als jij ze voorleest. Ze genieten van je stem, je schoot, je geur… Hey Baby, kijk! toont hoe grote en kleine dieren elkaar op hun heel eigen manier knuffelen. Doe mee met troostende tijgerkopjes, een strelende slurf en snoezige snoetkusjes.

Hey Baby, kijk! is het eerste kartonboek van het team achter de Hey Baby-speelkalenders. En de inzet blijft dezelfde: nóg meer van elkaar genieten en naar elkaar toegroeien in die eerste intense jaren samen.

De illustraties ... lees meer van Eva Mouton gaan recht naar het hart en brengen elke knuffel tot leven. Dit boek groeit mee met je gezin: de allerkleinste oogjes zijn geboeid door de zwart-wit patronen en peuters genieten van de interactie en leven toe naar elke knuffel.

• Stil je baby’s huid- en knuffelhonger en speel samen alle dierenknuffels na.
• Prikkel je baby’s oogjes met zwart-wit prenten en afwisselende patronen.
• Betrek oudere broers en zussen met dit boekje bij hun nieuwe knuffel, euh baby! Zalig nieuwtje! 'Hey Baby, Kijk!' is verkozen tot Boekstart Babyboekje van het jaar 2022.

€ 13,99

 

Voor 6 maanden – 1 jaar

Kiekeboe Milo!

Milo is zoek. Waar zou hij zich verstopt hebben? Ligt hij nog in bed? Zit hij in de keuken? Of is hij verscholen in het riet?   Kijk op elke pagina achter de flapjes. Kan jij Milo vinden? Wie zou er zich nog meer verstopt hebben?

€ 12,99

 

Voor 1-2 jaar

Groot en klein

Een klein boekje met flappen dat je pientere peuter helpt om naar de grote wereld te kijken. Ontdek eenvoudige tegenstellingen. Dag of nacht. Blij of verdrietig. Hoog of laag.

€ 4,99

 

Voor 2-2,5 jaar

Drup

Drup is een kleine waterdruppel. Op een dag valt hij uit de kraan. Ga je met hem mee op reis?

In dit kartonboek met stans volg je de weg van Drup van kraan naar riool en van rivier naar zee. Daar verandert hij in een wolk, waarna hij in de vorm van regen… weer een losse druppel wordt!

€ 10,99

 

Voor 2,5-4 jaar

Ik help… de koningin

Lakeien helpen koninginnen. Maar hoofdlakei Mille kan wel wat extra hulp gebruiken. Zorg jij dat de koningin uit haar bed raakt? Daarna mag je enkele wetten goedkeuren. En we organiseren een verjaardagsfeestje voor de koning. Doe je mee? 'Ik help… de koningin' is het vierde boek in de reeks 'Ik help…'. Stuk voor stuk originele doeboeken die kinderen op speelse wijze stimuleren om actief te lezen.

€ 15,99

 

Voor 4-6 jaar

Jij bent het einde

Liefste Aya, Ik ga op zoek naar het einde. Als ik er ben, zal ik zwaaien. Kijk dan goed of je mij ziet staan. Zain   ‘Jij bent het einde’, zegt Aya op een ochtend tegen Zain en ze moet erom lachen.
Maar het einde is ver. Niemand kan het zien. Zain volgt de wolken over bergen en dalen, doorkruist de zee en belandt op een vreemde plek.
Zal hij het einde echt vinden?   Een bijzonder prentenboek over zoeken, niet vinden en toch maar blijven zoeken.
Met woorden van Tom Marien en illustraties van Penelope Deltour. Om ... lees meer samen te lezen en te bekijken vanaf 6 jaar. Om zelf te ontdekken vanaf 8 jaar.

€ 16,99

 

Voor 6-12 jaar

1 Haar 1. Nieuw op school

Elle ziet er op het eerste gezicht uit als een gewoon meisje, maar toch is ze niet zoals de anderen. Op haar nieuwe school sluit ze al snel vriendschap met haar klasgenoten. Maar weten die dat Elle niet alleen is? Ze lijkt eerder met zijn vijven te zijn… Elle bestaat uit vijf verschillende persoonlijkheden die elk hun eigen kleur hebben en die niet altijd de beste vrienden zijn. Aan de kleur van Elle's haar kun je zien welke persoonlijkheid op dat moment de bovenhand heeft. Wie is Elle eigenlijk echt? Samen met haar vrienden gaat ze op zoek naar de ... lees meer oorzaak van haar wisselende stemmingen. Een mooie en ontroerende graphic novel voor jonge tieners die gevoelens en emoties centraal stelt.

€ 13,99

 

Op zoek naar meer voorleestips per leeftijd? Die vind je hier!

 

Wat denkt mijn kind nu echt?

Wat denkt mijn kind nu echt? schetst 100 levensechte situaties die je als ouder met je kind kunt meemaken. Kruip in het hoofd van je kind – peuters, kleuters en jonge kinderen denken anders dan volwassenen – zodat je rustig en passend kunt reageren. Kom meer te weten over de ontwikkelingsfasen die je zoon of dochter in de leeftijd van 2 tot 7 jaar doorloopt, leer hun woorden te interpreteren en hun gedrag te ontcijferen, zodat je vol zelfvertrouwen het juiste doet en zegt. Alle herkenbare situaties komen aan bod: slapen, eten, koppigheid, emoties, feestjes, maar ook ernstige thema’s als ... lees meer ziekte en dood. Wat denkt mijn kind nu echt? is een praktische gids voor moderne ouders om hun kind beter te begrijpen en op de juiste manier te reageren.

€ 15,00 €4,50