artikel

De vele voordelen van voorlezen

0

Het is voorleesweek! Volgens Tanith Carey en Dr Angharad Rudkin is voorlezen een geweldige kans om een band met je (klein)kind te krijgen, te ontspannen, plezier te hebben én je kind iets te laten bijleren. Voorlezen is trouwens niet enkel leuk voor kinderen die zelf nog niet kunnen lezen, ook oudere kinderen krijgen hun favoriete boek graag nog eens voorgelezen!

In hun boek Wat denkt mijn kind nu echt? wijden Tanith Carey en Dr Angharad Rudkin een hoofdstuk aan de voordelen van voorlezen. Voorlezen helpt je kind bij de spraakontwikkeling en de concentratie. Het helpt hem/haar ook bij het zelf leren lezen. Als je voorlezen als ritueel invoert aan het einde van de dag, geef je ook aan dat het bedtijd is. Door de onverdeelde aandacht voelt je kind zich veilig, bijzonder en met jou verbonden.

Waarom wil kinderen vaak hetzelfde boek opnieuw en opnieuw voorgelezen krijgen?

Voorlezen is voor je kind een ontspannen manier om tot rust te komen. Ondertussen ken je veel boeken waarschijnlijk al vanbuiten, doordat je kind zijn/haar favoriete verhaaltje telkens opnieuw wil horen. Het gebrek aan variatie is voor jou misschien saai, maar als je kind mag kiezen, krijgt hij/zij het gevoel dat hij/zij belangrijk is.

Met een boekje tegen elkaar aankruipen geeft je kind een veilig gevoel. Wanneer je telkens hetzelfde verhaaltje leest, leert je kind de vorm van de woorden op de bladzijde herkennen en dat is een belangrijke voorloper van lezen. Het is ook een kans om nieuwe woorden te oefenen, zijn/haar geheugen te verbeteren en de emoties van mensen te leren begrijpen.

Enkele voorleestips.

1. Geef je kind de volle aandacht. Besef dat dit een belangrijk moment voor jullie tweeën is en dat jij voor hem/haar nu het belangrijkste bent. Leg telefoons uit het zicht.

2. Beantwoord vragen. Constant onderbroken worden is soms frustrerend, maar de vragen van je kind zijn belangrijk om hem/haar deelgenoot te maken van het verhaal en om zijn/haar fantasie te vergroten. Praat over wat hij/zij denkt dat er gaat gebeuren en over de gevoelens van de personages.

3. Gebruik veel expressie. Breng verhalen tot leven door personages verschillende stemmetjes te geven die passen bij hun karakter. Variëren met volume kan kinderen ook helpen nieuwe woorden te begrijpen. 

Op de lange termijn …

Laat je kind van tevoren kiezen. Als hij/zij vaak vraagt een halve boekenplank voor te lezen, stel dan voor dat hij elke avond drie boekjes kiest, en houd je daaraan.

Maak er een ritueel van. Lees voor het slapengaan minimaal één boekje voor, en als het kan overdag ook een paar verhaaltjes. Ze hoeven niet lang te zijn. Ook al ben je moe, het is belangrijk dat hij/zij ‘s avonds een rustig moment met jou alleen heeft. Dat geeft hem/haar een veilig gevoel.

Meer tips en andere situaties uit het leven van een kind vind je in Wat denkt mijn kind nu echt?

 

Op zoek naar nieuwe boeken om voor te lezen? Hieronder vind je onze tips!

 

Voor 0-6 maanden

 

Voor 6 maanden – 1 jaar

 

Voor 1-2 jaar

 

Voor 2-2,5 jaar

 

Voor 2,5-4 jaar

 

Voor 4-6 jaar

 

Voor 6-12 jaar

 

Op zoek naar meer voorleestips per leeftijd? Die vind je hier!

 

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief