nieuws

De weg naar geluk in zeven stappen met Nanne van der Leer

Zit je vast in een hoofd vol gedachten? Lijkt het leven je vaak tegen te werken? Blokkeren jouw angsten het behalen van je dromen en je doelen? En zet je anderen altijd op de eerste plaats? Tijd om meer licht in je leven binnen te laten om vanuit je volle potentie te kunnen stralen!

In 2015 raakte Nanne zichzelf compleet kwijt tijdens een vakantie op Bali. Gevangen in een hoofd vol zware herinneringen aan vroeger en angsten, werd de reis een groot fiasco. Bij terugkomst in Nederland was ze vastberaden om te veranderen. Ze ging op zoek naar haar echte ik en pelde de lagen van zichzelf af om tot de kern te komen. De lessen die ze de afgelopen vijf jaar leerde, zijn gebundeld in Licht leven. Lees er hier alvast meer over.

Fragment

Ik woonde in Amsterdam, had een gigantisch sociaal leven en een goede baan met fijne collega’s. Toch voelde ik me jarenlang ontzettend eenzaam en ongelukkig. Niemand kon me werkelijk bereiken. Ik droeg een vrolijk masker, terwijl ik vanbinnen geen idee had wat ik met mezelf aan moest. Als we met vriendinnen een weekendje weg gingen, wist ik niet hoe snel ik weer moest vertrekken. Tijdens een etentje was ik al aan het bedenken bij welke gang ik weg kon sneaken, en zodra ik de kans kreeg vertrok ik. Ik bedacht ontelbaar veel smoesjes om ergens maar niet te lang te hoeven zijn. Ik heb door de jaren heen zoveel afspraken afgezegd dat mensen bijna schrokken als ik iets wel door liet gaan. Vrienden en familie sloot ik buiten en ik was altijd aan het rennen naar morgen om maar niet te hoeven voelen. Op dat moment wist ik eigenlijk nog helemaal niet waarvoor ik aan het rennen was en hoe de pijn te verklaren viel. Ik stond er simpelweg niet bij stil.

'De uitwegen voor het nare gevoel vanbinnen waren werk en feesten.
De uitwegen voor het nare gevoel vanbinnen waren werk en feesten. Daar was het contact vluchtig en was er geen ruimte voor emoties. Ik werkte het liefst dag en nacht en als ik niet werkte, dan was ik wel op een feestje te vinden. Daar wilde ik het liefst zo hard mogelijk gaan, om maar niet te hoeven voelen. Van rechtsvoor met flessen champagne in de Jimmy Woo, tot techno-huisfeestjes waarin ik van alles door elkaar heen gebruikte. Van sommige nachten ben ik achteraf zelfs blij dat ik de volgende dag mijn ogen weer opende. Ik was totaal niet bezig met luisteren naar wat ik eigenlijk nodig had. Ik walste er als een stoomwals overheen. Al voelde ik ergens wel dat mijn batterij op aan het raken was, verdoving was de enige manier om vooruit te komen. Dacht ik.

In februari 2015 besloot ik vóór de start van een nieuwe baan naar Bali te gaan om, na een heftige periode van 24/7 mezelf verliezen in werk en feestjes, mezelf weer even terug te vinden en op adem te komen voordat het nieuwe avontuur zou beginnen. Lekker in mijn eentje op reis, want dat doe je toch als onafhankelijke millennialvrouw van de wereld? Wat ik bij het boeken van mijn ticket alleen nog niet wist, was dat klm er gratis en voor niets een grote spiegel bij cadeau deed. Wat ik toen nog niet wist was dat deze reis mijn leven uiteindelijk zou gaan veranderen. De vakantie werd een kijkcijferkanonwaardige aflevering van Red mijn vakantie!. In plaats van mezelf vond ik hoe ver ik van mezelf af stond, en in plaats van rust vond ik complete paniek. Ik vertel je straks natuurlijk alle smeuïge details, maar nu wil ik je graag eerst uitleggen wat ik bedoel met een licht leven. Bij terugkomst in Nederland besloot ik om er alles aan te doen om mezelf te bevrijden van het duister en de zwaarte van het leven dat ik leidde. Dat dieptepunt werd het startpunt van mijn reis naar een licht leven. Het startpunt van dit boek.

Toen mijn therapeut een paar jaar geleden vroeg wat voor mij het doel van de therapie was, wist ik dat direct: ik wil licht leven. De kilo’s van mijn schouders af laten glijden. De zwaarte van de herinneringen aan vroeger en de angst voor later niet meer dragen. Spontaan leven en echt plezier hebben. Schaterlachen. Verbinding voelen met mezelf en anderen. Leven vanuit mijn kracht, in plaats van de rollen en maniertjes die ik had aangeleerd.

Een boek over een licht leven. Wat moet je je daar dan in hemelsnaam bij voorstellen? Dat je elke dag in lotushouding en al mantra zingend door het leven moet gaan? Dat je nooit meer verdrietig mag zijn? Elke dag fluitend over straat gaat, omdat voor jou de zon alleen nog maar schijnt? Nee. Dat heeft bar weinig met een licht leven te maken. Een licht leven hoeft helemaal geen verlicht leven te zijn. Zucht van opluchting. Je hoeft niet als monnik of non door het verdere leven. Integendeel. Dit aardse leven, in dit fysieke lichaam, dat is het leven dat we op dit moment te leven hebben. Vol ups en down. Zonnestralen en regen. Eb en vloed. Het ontkennen daarvan zou ook een soort ontkenning van dit leven zijn. Sommige mensen zijn werkelijk verlicht. Dat is geweldig en heel inspirerend, maar veel mensen haken al af bij ‘haal eens diep adem’ of raken verstrikt en gefrustreerd op een pad naar een utopisch ideaal en vergeten om in dit leven ook gewoon te leven. Hier en nu.

'Een licht leven is je absoluut soms nog even helemaal klote voelen en dat oké vinden.
Een licht leven is je absoluut soms nog even helemaal klote voelen en dat oké vinden. Je mag huilen, boos zijn, schreeuwen of wat dan ook. Het mag er allemaal zijn. Dit boek gaat niet over je elke dag gelukkig voelen, het gaat over geluk vinden ook in de donkere kant van ons bestaan, omdat dit de plek is waar we onze groei en transformatie kunnen vinden. Het gaat erover dat je de pijn en het verdriet er laat zijn en niet wegdrukt. Energie moet juist stromen! Ik heb af en toe nog steeds absolute rotdagen, maar ik zak nooit meer zo diep weg als ik dat vroeger deed. Er bestaat nu een ruimte tussen wat me overkomt en mijzelf, en in die ruimte schuilt geluk. Als ik bijvoorbeeld een conflict heb, dan probeer ik even afstand te nemen en vooral mezelf vragen te stellen. Waarom raakt dit mij? Waarom reageer ik op deze manier? Wat heeft de situatie mij te leren? Ik accepteer mijn woede en frustratie en geef dat even de ruimte door afstand te nemen en niet direct te reageren, en vervolgens ga ik op zoek naar een manier om hiervan te leren. Over mezelf en het leven. Een licht leven is dus af en toe ook gewoon een kloteleven, maar dat gevoel ga je niet uit de weg. Je accepteert het precies zoals het komt en probeert in alles een mogelijkheid te zien om te groeien. Mijn vriend opperde laatst om een Instagram pagina te maken die ‘Kut Leven’ heet. Ik vind dat eigenlijk best wel een goed idee.

Voor mij zit een licht leven tussen die twee in. Aan de ene kant streven naar steeds meer licht in mijn leven en tegelijkertijd af en toe heerlijk met een fles wijn achter de kiezen op de bar dansen om de volgende dag met een zak paprikachips en een Netflix-serie op de bank te verdrinken in zelfmedelijden. Verlichting Light, zullen we maar zeggen. Het gaat over het leren kennen van jezelf, de echte jij, en de plek die je daarmee wilt innemen op deze aarde. Ik zeg ook bewust ‘een weg’, niet dé weg. Iedereen bewandelt zijn of haar eigen pad en voor iedereen werkt weer iets anders. Al is de reis naar binnen de enige reis die je bij jouw bestemming zal brengen. Dat is een feit. Licht leven is een manier om duister te bestrijden, want duister bestrijden met duister brengt je geen steek verder.

Een licht leven is een leven waarin jij weet wie je in de kern werkelijk bent. Een licht leven is een leven waarin jij snapt dat het duister zich alleen maar aandient om nog meer licht in jouw leven te brengen. Als littekens goed helen, zijn ze namelijk de plekjes die licht binnenlaten. Je wordt door de wonden gedwongen om de reis naar binnen af te leggen en die reis naar binnen is de mooiste reis die je ooit zult maken. Daar kan geen Bali of andere tropische verrassing tegenop. In een licht leven drukken de kilo’s van gedachten over later en herinneringen aan vroeger niet meer zo zwaar op je schouders en je leert om mee te gaan met de stroom van het leven. Het leven werkt vóór, in plaats van tegen jou. Je leert het leven weer vertrouwen en weet dat je het niet alleen hoeft te doen. Als je je dit eenmaal realiseert, dan verandert je hele leven en kun je altijd een beroep doen op een superkracht, die je stiekem altijd al bezat.

Om te veranderen moeten we onze oude overtuigingssystemen onder de loep nemen. Lagen van de ui afpellen. Patronen doorbreken. Als een grote schoonmaak. Helemaal Marie Kondo, maar dan binnen in jou. Een leven waarin jij jezelf op de eerste plaats zet, omdat je weet dat je dan pas echt iets te geven hebt aan anderen. Een leven dat bewust en vol intentie wordt geleefd. Een leven dat stroomt in plaats van jou tegenwerkt. Een leven waarin jij aantrekt waarvan je altijd al hebt gedroomd en vervolgens dat licht weer doorgeeft aan anderen, want dat is ons collectieve levensdoel. Tot slot ga je ervaren wat geluk werkelijk is. Onze westerse overtuiging over geluk verdient namelijk wel wat aandacht.

'Met dit boek hoop ik je te laten zien dat jij jouw leven eenvoudig kunt veranderen.
Met dit boek hoop ik je te laten zien dat jij jouw leven eigenlijk heel eenvoudig kunt veranderen. Dat het zelfs leuk is om te veranderen! Niet zoeken, maar herinneren. Niet controleren en harder werken, maar loslaten, vertrouwen en ontspannen. Klinkt als een prima plan, hè? Je gaat ervaren dat het werkt. Dit is geen proces van een dag of een week, maar van een heel leven. Met elke dag weer een nieuwe uitdaging, want van uitdaging groeien we. Tot slot, zoals ik al zei in het voorwoord: jouw wil of bereidheid om te veranderen is de grootste indicator van de mate van verandering. Als je maar graag genoeg wilt, dan gaat jouw leven ook veranderen. Dan overwin je alle weerstand. Ga bij jezelf alvast na wat je misschien wel wilt veranderen aan je leven. In de komende hoofdstukken gaan we de zeven lessen voor een licht leven langs.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief