nieuws

De zoektocht van een kleindochter naar het verleden van haar Hongaarse grootvader

0

Daar staat ze dan, de kleindochter: in Boedapest, voor de deur van haar grootvader, die vijf dagen geleden plotseling is overleden. Geen van zijn drie dochters, die allemaal in Vlaanderen wonen, reist naar Hongarije af. Van het ene moment op het andere neemt de kleindochter, die van haar grootvader heeft gehouden, de honneurs waar. Dit is het begin van een zoektocht naar het verleden van haar grootvaderdie in 1956 samen met duizenden Hongaarse vluchtelingen een bestaan in België opbouwde.

Het verhaal van bompi, voetballer Endré Gaál

Annabells grootvader, Endré Gaál, vluchtte in 1956 uit Hongarije naar België. Daar stichtte hij het minivoetbal en een gezin. Later scheidde hij van zijn vrouw. En in 1996 keerde hij terug naar Hongarije. De man die niemand kon begraven is de deconfiture van de grootvader, een held en tiran voor zijn gezin.
 
De laatste jaren van Gaáls leven werden gekenmerkt door achterdocht, waanbeelden, obsessies – wat de onthulling van zijn verleden des te urgenter maakt. Nietsontziend, gedreven door een hartstocht voor de waarheid, hoe confronterend ook, graaft de kleindochter almaar dieper – en stuit daarbij op steeds pijnlijkere gebeurtenissen…

Meer lezen?

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief