nieuws

‘De zwarte handel’ van Herman Portocarero

0

De zwarte handel is een persoonlijke levensloop langs de erfzonde van de slavernij en de kiemen voor hedendaags racisme.

Voor Belgisch diplomaat Herman Portocarero zijn de manier waarop George Floyd aan zijn einde kwam, de Black Lives Matter-beweging en de zwarte rap-cultuur allemaal verbonden met structureel racisme. Vanuit zijn beroepsleven als diplomaat, dat hem van Ethiopië, tot Jamaïca, Haïti, Cuba en de Verenigde Staten bracht, deelt hij zijn kijk op wat hij ziet als de oorsprong daarvan. Vele ontmoetingen, plekken en gebeurtenissen maken duidelijk dat de wonden van de transatlantische slavenhandel nooit geheeld zijn. Portocarero legt het verband tussen toen en nu, tussen plantages en rap-cultuur, Spanje en Harlem, het eigenzinnige Jamaïca en de blijvende onbestuurbaarheid in Haïti. Hij put zich niet uit in politieke correctheid, maar gebruikt ook private ervaringen en referenties om zijn visie te verklaren dat de slavenhandel de oorsprong vormt van structureel racisme vandaag de dag.

‘In Europa overheerst de tendens, de slavernij als reeds oude geschiedenis te zien. Maar wat mij, als langdurige bewoner van de Caraïbische eilanden en van de Verenigde Staten altijd heeft bezig gehouden, is hoe die transatlantische slavernij wel afgeschaft werd, maar nooit geheeld. Het valt me op dat de historische afrekening voor veel nazaten van de slaven eigenlijk pas begint.’ (Herman Portocarero)

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief