nieuws

‘Destination Sweetheart’: hartverwarmende verhalen over liefde en migratie van vroeger tot nu

Destination Sweetheart is het boek bij de gelijknamige tentoonstelling in het Antwerpse Red Star Line Museum (vanaf 25 september 2020) en gaat op zoek naar de verhalen achter de cijfers en de statistieken van de liefdesmigratie.

Aan de hand van foto’s, memorabilia, interviews, objecten en citaten uit brieven worden de persoonlijke verhalen van liefdesmigranten door de tijden heen belicht in al hun breedheid en diversiteit. Van soldaten en oorlogsvluchtelingen over gastarbeidersvrouwen en zeemansliefjes tot studenten.

In de tijd van de Red Star Line was België een emigratieland, en trok men voor de liefde soms helemaal tot in het verre Amerika. De Tweede Wereldoorlog bracht miljoenen mensen op de been. Ver van huis en ondanks de moeilijke omstandigheden bloeide de romantiek. Sindsdien dreef de liefde honderdduizenden mensen naar België. Vaak halsoverkop en bevlogen.

De laatste vijftig jaar vormen liefdesmigratie en gezinshereniging de belangrijkste redenen voor legale migratie naar België. Mogelijk gemaakt door internet, goedkope vliegtuigtickets, toerisme en buitenlandse studies. Tegelijkertijd is er meer controle, zijn er steeds meer, soms frustrerende procedures van overheden die zeker willen weten dat het om échte liefde gaat.

Destination Sweetheart is een boeiend, verrassend, soms ontroerend en dan weer schokkend boek over migratie voor een liefde vroeger en nu.

 

 

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief