nieuws

Dimitri Leue en Emy Koopman op shortlist Bronzen Uil 2017

De shortlist voor de Bronzen Uil voor het beste debuut van het afgelopen jaar is bekendgemaakt en nog zeven titels zijn in de race. Eén daarvan is Het Lortchersyndroom van Dimitri Leue, uitgegeven bij Manteau. Ook Orewoet van Emy Koopman is nog in de running.

De volledige shortlist bestaat uit:

Dimitri Leue met Het Lortchersyndroom (Manteau)
John-Alexander Janssen met Een verhaal uit Zonnestad (De Arbeiderspers)
Gerrit Janssens met Twaalf (Ambo|Anthos)
Lieke Kézér met De afwezigen (De Arbeiderspers)
Emy Koopman met Orewoet (Prometheus)
Haro Kraak met Lekhoofd (Atlas Contact)
Elise Wuyts met De studente (Vrijdag)

De winnaar van de prijs krijgt naast het bronzen beeld van een uil ook 5.000 euro. De Bronzen Uil wordt sinds 2011 uitgereikt door het Willemsfonds en vormt het sluitstuk van literair festival Het Betere Boek, dat dit jaar plaatsvindt op 13 en 14 oktober in Gent. De zeven genomineerden worden op 14 oktober geïnterviewd tijdens het festival. De jury wordt voorgezeten door Jos Geysels en bestaat verder uit Nadia Dala, Sylvain Peeters, Lies Steppe, Sofie Vandamme en Marnix Verplancke.

Het volledige artikel op Tzum lees je hier.

‘Het Lortchersyndroom’ is het indringende fictiedebuut van Dimitri Leue. Een tragikomische roman over een familievloek die hem niet onberoerd laat: de dementerende geest. Peer Lortcher. Een niet onverdienstelijk componist die huwde met de geliefde van zijn broer nadat die overleden was in Congo. De man die zijn vrouw Josephine eenmaal bedroog met ‘een negerin met dikke tetten’. Kleine Peer. Die met harde hand werd opgevoed door zijn grootvader nadat zijn ouders waren omgekomen bij een auto-ongeluk, en die de liefde voor muziek meekreeg van zijn Nonkel Tuur. Peer, drager van de Ziekte. Vader van Marcel Lortcher, die met lede ogen aanziet hoe dementie knaagt aan de geest van zijn vader en vastbesloten is de connectie met hem niet te verliezen.

In ‘Orewoet’ vertellen een alleenstaande moeder, een teruggetrokken puber en een rasopportunist over hun afwezige geliefde, vader, vriend. Ze proberen de wereld naar hun hand te zetten, maar controle en beheersing leggen het af tegen het soort verlangen dat je binnenstebuiten keert. ‘Orewoet’ is een indrukwekkende roman over de vloeibare scheidslijn tussen begeerte en waanzin.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief