nieuws

Dit zijn de genomineerden voor de Herman de Coninckprijs 2021

0

De zes genomineerde bundels voor de Herman de Coninckprijs 2021 werden bekend gemaakt op 21 februari 2021, de dag waarop Herman de Coninck 77 jaar zou zijn geworden. Ook Alfred Schaffer is een van de genomineerden met zijn recentste bundel Wie was ik. Eerder won hij al de P.C. Hooft-prijs 2021 voor de poëzie. Proficiat, Alfred!

In 2021 heeft de Herman de Coninckprijs betrekking op de bundels die tussen 1 januari 2020 en 31 december 2020 zijn verschenen. Eén van de genomineerde bundels moet een debuut zijn.

Dit zijn de zes genomineerden:

  • Kreek Daey Ouwens, Guillaume
  • K. Michel, & rol door
  • Alfred Schaffer, Wie was ik
  • Maud Vanhauwaert, Het stad in mij
  • Anne Vegter, Big Data
  • Wout Waanders, Parkplan

Uit het juryverslag voor Wie was ik:

Alfred Schaffer verwoordt in zijn trefzekere bundel een diep gevoel van ontheemding. Hij gebruikt daarvoor de blik van een gekleurde vrouw die in Nederland als verpleegster werkt, een reflectie van zijn eigen moeder. We kijken mee met haar naar het landschap dat ze achterliet en het landschap dat ze nieuw betreedt, naar de mensen waarvan ze zich losscheurt en de mensen waarmee ze verbinding probeert te zoeken. De gedichten tonen een scherpe aandacht voor de tastbare werkelijkheid maar ook een voortdurende vlucht in de droom en de verbeelding. De ‘ik’ is ‘bijna levend’ en ‘bijna thuis’ (zoals in het motto van Leonard Cohen), met de nadruk op ‘bijna’. Schaffer geeft op een zeer indringende en ontroerende manier een stem aan deze vrouw en aan haar heel persoonlijke maar ook universele gevoel van nergens te zijn en niet te weten wie ze is. De bundel overrompelt je, door de volgehouden zoektocht naar betekenis, naar zin, die in elk gedicht weer hernomen wordt, moedig en wanhopig tegelijk. ‘Wie was ik’ is tegelijk heel krachtig en heel kwetsbaar, een persoonlijke bundel die je diep raakt.

De naam van de laureaat en de titel van de winnende bundel worden op 21 maart 2021, Wereld Poëziedag, bekendgemaakt.

Meer informatie over de Herman de Coninckprijs: www.hermandeconinckprijs.eu.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief