nieuws

[Quiz] Test met ‘Zeegroenten’ je kennis van de nieuwe future foods

Donald Deschagt is chef-kok en eigenaar van Le Homard et La Moule in Bredene. Hij is in Vlaanderen de absolute pionier in het koken met algen en wieren, de nieuwe ‘future foods’ van de zee. In Zeegroenten presenteert hij baanbrekende gerechten die elke thuis- en hobbykok zullen overtuigen voortaan meer algen en wieren op tafel te brengen. 

Zeewier en algen zijn het voedsel van de toekomst. De zeeën zitten er vol van, ze zijn door hun omega 3-vetzuren en ijzer supergezond en door hun hoge eiwitgehalte zijn het prima vleesvervangers. Ze zijn weinig belastend voor het milieu én een uitstekend alternatief voor traditionele groenten die op landbouwgrond worden geteeld. Alleen: anders dan in het Oosten, waar ze elke dag op tafel komen, zijn ze bij ons (voorlopig nog) vrij onbekend en dus onbemind.

Herken jij alle zeegroenten?

Geen 5/5? Geen zorgen: Seaweedchef Donald Deschagt brengt daar met ​Zeegroenten ​definitief verandering in. Dat doet hij met prachtige foto’s, wetenschappelijke bijdragen van ecoloog/ecotoxicoloog Colin Janssen en een hele reeks innoverende recepten. Van een snel-klaar-mosselsoepje met peterselie en algen, over duinasperges met zeekraal en grijze noordzeegarnalen of een aardappelmousseline met zeewier, tot een groenekruidencake met algen. En wat denk je van een gin-aperitief met verschillende algen of pralines met een ganache op basis van algen?

Bovenop smakelijke foto’s waarvan je alvast gaat watertanden, kan je in dit boek nog een handig overzicht vinden van de verschillende soorten zeewier, algen en andere zeegroenten, zoals lamsoor en zeekraal. Hoe bereid je ze? Waar koop je ze? Hoe kun je ze bewaren? Waarom noemt iedereen algen en wieren ‘future foods’? Waarom zijn ze precies zo gezond? Je komt er alles over te weten in Zeegroenten.

Vragen voor de chef? Trek dan het laatste weekend van juni zeker naar Oostende, want daar tekent Donald Deschagt twee dagen present voor het foodfestival À l’Ostendaise om te worden uitgedaagd door de strafste vissers.

Lees meer over het boek en klik meteen door om Zeegroenten in huis te halen via:

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief