nieuws

Donald Deschagt opent webshop ‘Wier-do’!

Zeewieren zijn de nieuwe future foods. Donald Deschagt is eigenaar van het restaurant Le Homard et La Moule in Bredene en in Vlaanderen de absolute pionier in het koken met algen en wieren.

In mei bracht Donald Deschagt het kookboek Zeegroenten uit, gebaseerd op het voedsel van de toekomst: wieren en algen. Door hun omega 3-vetzuren en ijzer zijn deze ‘zeegroenten’ supergezond en door hun hoge eiwitgehalte prima vleesvervangers. Daarnaast zijn ze weinig belastend voor het milieu en zitten de zeeën er vol van. Een uitstekend alternatief dus voor onze traditionele groenten. Dat er steeds meer interesse is naar deze groenten uit de zee, is duidelijk: Zeegroenten ging ondertussen al meer dan 2000 keer over de toonbanken! Omdat Donald Deschagt van geïnteresseerden steeds meer de vraag keer waar ze wier konden kopen, besloten hij een webshop te openen.

In Het Laatste Nieuws legt hij uit dat er voorlopig enkel verzendingen met gedroogde zeegroenten gebeuren.

“We bieden onder meer een startpakket aan met gedroogde wakame, zee-eik en zeesla. Op de doosjes staat telkens het paginanummer van mijn kookboek waar je bijhorende recepten vindt. In aanloop naar eindejaar is er ook een geschenkpakket met het boek en drie wieren. Verse wieren kunnen voorlopig enkel in het restaurant zelf afgehaald worden. Die zijn maar 5 dagen houdbaar. Als we beginnen met verzending, moeten we een label voorzien met de datum en herkomst. Als het concept aanslaat zullen we dat doen.” — Donald Deschagt in Het Laatste Nieuws (13 november 2018, p.17)

Wie van plan is zelf wieren en algen te gaan ‘plukken’ aan de kust, past beter op. In ELLE vertelde hij dat zeewier dat op het strand aanspoelt bijvoorbeeld, niet meer eetbaar is. Daarnaast zijn er zoveel soorten zeewier en algen dat het jaren kan duren om de verschillende soorten van elkaar te onderscheiden. Wie zich toch wil wagen aan het zelfplukken van zeegroenten kan terecht bij een workshop die Donald Deschagt op aanvraag organiseert!

Wie in de eigen keuken wil experimenten met wieren en algen, kan inspiratie halen uit Zeegroenten. Het is niet alleen een leuk en origineel cadeauboek om onder de kerstboom te leggen, de gerechten zijn ook gezond, lekker én ecologisch!

 

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief