De Krim, een schiereiland in de Zwarte Zee, werd in 1954 door Sovjetleider Nikita Chroesjtsjov aan Oekraïne overgedragen. Een bijna symbolische geste, die veertig jaar later grote gevolgen had toen de Sovjet-Unie uiteenviel en de Krim een onderdeel werd van de onafhankelijke staat Oekraïne.

Van symbolische gestes tot hoogoplopend conflict

In 2014 annexeerde de Russische president Poetin de Krim en maakte er zo weer een onderdeel van Rusland van. Het was het begin van een bij momenten hoogoplopend conflict tussen Oekraïne en het voormalige moederland Rusland.

In De Russische Krim. Geschiedenis van een betwist schiereiland vertelt Emmanuel Waegemans de ingewikkelde geschiedenis van dit exotische en zuidelijke stukje Rusland, de Méditerranée van de Zwarte Zee, en legt hij uit waarom het voor de Russen zo belangrijk is én zoveel emoties oproept.

Meer info?

De Russische Krim

De Krim, een schiereiland in de Zwarte Zee, werd in 1954 door partijleider Nikita Chroesjtsjov overgedragen aan Oekraïne, op dat moment nog onderdeel van de Sovjet-Unie. Een bijna symbolische geste, die veertig jaar later grote gevolgen had toen de Sovjet-Unie uiteenviel en de Krim daarmee ook een onderdeel werd van de onafhankelijke staat Oekraïne. In 2014 annexeerde de Russische president Poetin de Krim en maakte er zo weer een onderdeel van Rusland van. Het was het begin van een bij momenten hoog oplopend conflict tussen Oekraïne en het voormalige moederland Rusland, dat uiteindelijk tot een oorlog zou leiden.   In De Russische Krim. Geschiedenis van een betwist schiereiland vertelt Emmanuel Waegemans de ingewikkelde geschiedenis van dit exotische en zuidelijke stukje Rusland, de Méditerranée van de Zwarte Zee, en legt hij uit waarom het voor de Russen zo belangrijk is én zoveel emoties oproept.

€ 24,95

Emmanuel Waegemans

Emmanuel Waegemans (Hamme, 1951) is emeritus hoogleraar aan de KU Leuven, waar hij Russische literatuur en cultuur doceerde. Hij publiceerde het standaardwerk Geschiedenis van de literatuur in Rusland, 1700-2000 en heeft een zwak voor de eeuw van de Verlichting en haar twee indrukwekkende figuren: Peter de Grote en Catharina de Grote. Hij begeleidt Davidsfondscultuurreizen naar Rusland.