nieuws

Doortje Smithuijsen geeft een indringende blik in de wereld van influencers

Waarom lijkt iedereen een hekel te hebben aan influencers? Hoe gaat het er achter de schermen bij een pers-event aan toe? Hoe is het om een jaar lang Instagrammers te volgen? En: in hoeverre verschillen wij eigenlijk van influencers? Doortje Smithuijsen ging op zoek naar de antwoorden op deze vragen. Het resultaat lees je in haar nieuwe boek: Gouden bergen. Een portret van een digitale generatieZe sprak over haar nieuwe boek in de Monica Geuze Fanpodcast.

Een jaar lang volgde journalist Doortje Smithuijsen verschillende influencers in hun dagelijks leven. Ze wilde weten wat er schuilgaat achter de perfecte plaatjes op Instagram. Hoe is het om je leven in dienst te stellen van je online imago? Waar komt die behoefte aan likes en volgers vandaan? En wat zegt die behoefte over haar eigen generatie?
In Gouden bergen neemt Smithuijsen de lezer mee langs champagne-ontbijten in landhuizen en lingerieshoots in hotels; langs sjoemelende agentschappen en growthhackende meisjes van zeventien. Gaandeweg komt ze erachter dat influencers geen anomalie zijn, maar eerder een uitvergroting vormen van bredere dynamieken in onze hedendaagse samenleving. Smithuijsen portretteert een generatie die geobsedeerd is door haar digitale spiegelbeeld. Ze schetst op glasheldere toon een volledig beeld van haar hoofdpersonen, maar analyseert ook de razendsnel veranderende wereld waarin we leven: een wereld waarin we ons steeds meer aanpassen aan wat de voortschrijdende technologie van ons vraagt, en waarin de online realiteit steeds meer prevaleert boven de analoge.

In de Monica Geuze Fanpodast vertelde Smithuijsen meer over haar boek. Ze vertelde onder andere waarom ze aan dit boek begon, welke invloed het schrijven en de influencers op haar leven hebben gehad en de rol die ouders spelen in de drang naar likes. Ook komt de invloed van de corona-crisis op het leven van de influencers voorbij. Ben je nieuwsgierig? Je kunt de podcast beluisteren op Spotify, iTunes of dagennacht.nl.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief