nieuws

Een blik in het hoofd van moordenaars in ‘Moeder, waarom doden wij?’

Waarom moorden mensen? Samen met vijf gerechtspsychiaters probeert José Masschelin in Moeder, waarom doden wij? te achterhalen wat er omgaat in de hoofden van moordenaars.

In 2018 werden in België 178 mensen vermoord. Daarbovenop kwamen nog eens 1013 personen die slachtoffer waren van een poging tot moord of doodslag. De cijfers staan in de politiële criminaliteitsstatistieken van april 2019.

We mogen zeker niet klagen, zo leert een vergelijking met de wereldcijfers van de Verenigde Naties. Het hoogste aantal moorden wordt genoteerd in Noord- en Zuid-Amerika. Daar worden er op 100.000 inwoners maar liefst 17,2 vermoord. Ruim tien keer meer dan in België. In het licht van de wereldcriminaliteit is België een van de beste leerlingen van de klas.

Bij ernstige misdaden hebben we de neiging grote afstand te nemen van de dader: we bekijken hem als een monster. Onze enige wens is dat de misdadiger uit de samenleving wordt verwijderd en liefst nooit meer terugkeert. Een begrijpelijke reflex, maar de overgrote meerderheid keert op een dag wél terug. En dan is het nuttig dat we hen begrijpen.

‘Binnenkijken in het hoofd van een moordenaar is een onzekere bezigheid. Zelfs geoefende experts en bevoorrechte waarnemers kunnen zich grondig vergissen.’ – José Masschelin

In Moeder waarom doden wij? gaat José Masschelin op zoek naar wat daders van levensdelicten drijft en wat hen van elkaar onderscheidt. Twintig waargebeurde verhalen die hij zelf van dichtbij meemaakte, worden in negen categorieën ingedeeld:

  • passionele moord
  • lustmoord
  • seriemoord
  • massamoord
  • roofmoord
  • kinder- en familiemoord
  • huurmoord
  • moorden gepleegd door vrouwen
  • moorden gepleegd door minderjarigen

 

Wat ging er in hen om op het moment dat ze hun gruweldaad planden en pleegden? Is het mogelijk de gedachten van een dader te achterhalen en hem daardoor op te sporen – hoe werkt criminal profiling? Wat is juist de rol van gerechtspsychiaters? Ze zijn vaak getuige van de donkerste, gewelddadigste symptomen van onze samenleving – welke invloed heeft dat op hun mensbeeld?

Om de antwoorden op deze vragen te vinden en zo misdadigers beter te kunnen begrijpen, ging José Masschelin te rade bij vijf notoire gerechtspsychiaters die de zwaarste misdadigers van de laatste 25 jaar in Vlaanderen onderzochten: Hans Hellebuyck, Paul Cosyns, Johan Baeke, Karel Ringoet en Nils Verbeeck.

Het psychiatrisch onderzoek van een beschuldigde is een delicate evenwichtsoefening, maar noodzakelijk om te kunnen oordelen over schuld en boete. De diagnose van psychiaters is onontbeerlijk bij het beoordelen van de kans op recidive. Moge dit boek bijdragen tot een beter begrip van wat er in het woelige hoofd van een crimineel omgaat…

 

 

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief