nieuws

Een boeiend portret van de eerste vrouwelijke burgemeester van België in ‘Léonie’

0

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat ons land de eerste vrouwelijke burgemeester kreeg. In Léonie lees je een boeiend portret van jonkvrouw Léonie Keingiaert de Gheluvelt.

In 1921, wanneer de kruitdampen van de Eerste Wereldoorlog nog maar net zijn opgetrokken, werd jonkvrouw Léonie Keingiaert de Gheluvelt de eerste vrouwelijke burgemeester van België. De toenmalige eerste minister kwam persoonlijk naar het landelijke Geluveld, tussen Menen en Ieper, om de gebeurtenis te markeren.

In de jaren daarna speelde Léonie Keingiaert een actieve rol bij de wederopbouw van het dorp, maar raakte ze ook verwikkeld in intriges allerhande.

De burgemeester botste er onder andere frontaal met de dorpspastoor. Was ze een grote weldoenster, een feministe avant la lettre of een vurig tegenstander van de kerk? 

In dit boek gaan Karen Derycke en Lee Ingelbrecht op zoek naar de feiten in het leven van jonkvrouw Keingiaert en schetsen ze een boeiend portret van een politica die in een wereld in voortdurende verandering toch bleef vasthouden aan de adellijke privileges van voor de Eerste Wereldoorlog.

Als dame de noblesse werd ze een eeuw te laat geboren, als vrouw in de politiek wellicht te vroeg.

Op 23 april 2021 vindt de officiële opening van het Léoniejaar plaats. In deze coronatijden gebeurt dat digitaal. Bij de opening komen volgende zaken aan bod:
 
de opening van het Léoniejaar,
de officiële lancering van het boek Léonie, Burgemeester tussen dorp en adel, geschreven door Lee Ingelbrecht en Karen Derycke,
de opening van de erfgoedhalte CO7,
de opening van het ‘Kunst in het dorp’ i.s.m. de Kunstacademie Ieper,
de opening permanente tentoonstelling in de kerk van Geluveld i.s.m. de kerkfabriek Sint-Margaretha.

Meer informatie op www.herdenkingsjaarleoniekeingiaert.com.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief