nieuws

Een duo-expositie in Kazerne Dossin: Gewone mensen in oorlogstijd

De gastexpo “Gewone mensen in oorlogstijd” is een duo-expositie van ‘Scherven & Littekens’ door Erik de Graaf en ‘Robbedoes – Hoop in bange dagen’ door Émile Bravo. De tentoonstelling neemt je aan de hand van verschillende scènes mee langs de morele dilemma’s en situaties waar de ‘gewone mensen’ voor kwamen te staan in de maalstroom van de Tweede Wereldoorlog, en stelt je de vraag wat jij in hun plaats zou hebben gedaan.

De verhalen van Erik de Graaf en Emile Bravo werpen een blik op vier slopende jaren oorlogstijd en de littekens die deze hebben achtergelaten.

KAZERNE DOSSIN
VIERDE VERDIEPING

16 JUNI T/M
18 SEPTEMBER

GRATIS
TOEGANG

NEDERLANDS
EN FRANS

DE WERELD VAN KINDEREN IN OORLOGSTIJD

Expositie Robbedoes – Hoop in bange dagen door Émile Bravo

Robbedoes is een beroemd personage uit de Frans-Belgische stripschool, en werd in 1938 ontworpen door Rob-Vel. Een ‘robbedoes’ is een druk, wild kind.

Zoals veel andere auteurs vóór hem besloot Émile Bravo een nieuw verhaal voor de held te verzinnen, en dat speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog: “Heroïsme gaat om overleven! Mijn Robbedoes is nog een kind. Ik probeerde dus voortdurend in zijn schoenen te gaan staan en vroeg me af hoe ik in zijn situatie zou reageren.”

We volgen de jongen door de straten van Brussel en op het Belgische platteland. Hij leert dag in, dag uit te overleven en – met de middelen die hij heeft – te vechten tegen het onrecht van het naziregime. Hij is jong, nauwelijks opgeleid en kan de gebeurtenissen waarmee hij wordt geconfronteerd dus niet altijd goed inschatten. Maar Robbedoes is moedig en intelligent, en gebruikt al zijn energie om zijn vrienden te redden. Hij is dus zowel een getuige van de gruwel van de oorlog als een acteur in de dagelijkse strijd.

Deze tentoonstelling werpt een blik op vier slopende jaren oorlogstijd door de ogen van Robbedoes, een kind tijdens de bezetting.

Émile Bravo slaagt erin om boeiende verhalen vol menselijkheid te vertellen; verhalen die aanzetten tot nadenken. Hoop in bange dagen, een menselijke tragikomedie in vier delen, leest als een echte roman die actie, humor, historische waarheden en filosofische bespiegelingen vermengt en één fundamentele vraag stelt: “En wij, hoe zouden wij deze dramatische periode zijn doorgekomen? Opportunistisch, heldhaftig… of gewoon menselijk?”.

GEWONE MENSEN IN OORLOGSTIJD

Expositie Scherven & Littekens – Erik de Graaf

Wanneer in 1940 de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, valt de vriendengroep van Esther en Victor, twee geliefden, uit elkaar. Elk van hen gaat, al dan niet gedwongen, zijn eigen weg.

Pas een jaar na de oorlog vinden Esther en Victor elkaar terug. Er is veel gebeurd in de achterliggende donkere periode. Niet alleen hebben ze geliefden verloren, maar ze zijn ook een deel van hun jeugd en toekomstdromen kwijtgeraakt.

Maar ze worstelen vooral met de – vaak onmogelijke – keuzes die ze hebben moeten maken en de littekens die die hebben achtergelaten.

Deze tentoonstelling neemt je, aan de hand van verschillende scenes, mee langs de morele dilemma’s waar de ‘gewone mensen’ uit de graphic novels ‘Scherven’ en ‘Littekens’ voor kwamen te staan. En stelt je de vraag wat jij in hun plaats zou hebben gedaan.

Daarnaast zijn er collages en originele documenten en foto’s te zien die De Graafs verhaal een nog diepere betekenis geven.

Het tweeluik van Erik de Graaf is deels gebaseerd op zijn familiegeschiedenis en is in het Nederlands en het Frans verschenen.

Ontdek de verhalen van Erik de Graaf

Ontdek de verhalen van Émile Bravo

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief