artikel

Een enthousiaste ontvangst van ‘Ik = cartograaf’ – Jeroen Theunissen

0

Begin mei kwam de nieuwe titel van Jeroen Theunissen uit, zijn eerste non-fictie boek: Ik = cartograaf. Ik = cartograaf is het verhaal van een wandeltocht die Theunissen maakte doorheen Europa, het continent dat hij zo graag zijn thuis wil noemen. Hij wandelt van Ierland tot aan de Bosporus in zes maanden en reflecteert over problemen zoals klimaatverandering, nationalisme en vluchtelingencrisissen, maar ook over zichzelf, zijn eigen leven én zijn eigen tekortkomingen.

“In Ik = cartograaf reken ik af met reisliteratuur waarin een verteller alles van bovenaf bekijkt en daar ironisch commentaar op geeft,” vertelt hij in een interview in De Morgen. “Ik schets mezelf als een dubbelzinnig personage. Met zijn kleine kantjes.

Een reis als deze is iets dat hem al lang interesseerde. Twintig jaar geleden kocht hij de kaart al die hij uiteindelijk gebruikte voor deze wandeltocht. “Zoals Marlow in Joseph Conrads Heart of Darkness had ik wel op zoek willen gaan naar de blanco plekken op de kaart, er mijn vinger op willen drukken en vol overtuiging willen uitbrengen dat ik die oorden op een dag zou bereizen, maar er waren geen witte plekken meer, niet op mijn kaart en niet in de werkelijkheid. Toch vatte die kaart mijn verlangen samen.”

Positieve ontvangst van Ik = cartograaf

Ik = cartograaf bleef niet lang ongemerkt en kreeg al tal van positieve recensies en reacties. Zo omschreef David Van Reybrouck het als “hét grote boek van Jeroen Theunissen. Indrukwekkend“.

Ook Ignaas Devisch gaf het boek als leestip en zei: “Jeroen Theunissen heeft met Ik = cartograaf zijn Odysseus geschreven en dat heeft diepe indruk op mij gemaakt.”

Ook de verschenen recensies van het boek zijn enthousiast. HUMO gaf Ik = cartograaf 4 sterren en omschreef het boek als volgt: “‘Meer dan een reisverslag is het een bijtend zelfportret en een plaatsbepaling: wie ben ik en waar ben ik, vraagt de verteller zich meermaals af.”

Op Cutting Edge kreeg Ik = cartograaf eveneens een viersterren-recensie: “Een eigenzinnig, ontzettend rijk boek van een schrijver die een unieke plaats inneemt in ons taalgebied.”

Nog een viersterren-recensie was te lezen in Het Nieuwsblad. “Meer nog dan een boeiend reisboek door het Europa van nu, is ­ Ik = cartograaf een ingrijpend verslag van een ­huwelijk dat faalt en een man en vader die daarmee leert omgaan.” 

En in Knack stond het volgende te lezen over Theunissens nieuwste boek: “Theunissen combineert  persoonlijke anekdotiek met geschiedenis, mythologie, geografie en sociologie. Hij vertelt op een standvastige, rustige toon, slaat bij wijze van spreken een arm om onze schouder en neemt ons mee op zijn wandeling.

Wil je meer te weten komen over Ik = cartograaf en Theunissens reis- en schrijfproces? Hier kan je een interview van NPO Radio met Jeroen Theunissen beluisteren!

Op 25 mei was Jeroen Theunissen ook te gast bij Pompidou op Klara. Herbeluister hier het gesprek.

 

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief