nieuws

Een Italiaanse reis met Philipp Blom

In zijn meest persoonlijke boek tot nu toe, Een Italiaanse reis, neemt Philipp Blom je mee door de Alpen naar het Italië van rond 1700, op zoek naar de oorsprong van zijn viool. Zijn viool heeft een route afgelegd waarlangs al meer dan driehonderd jaar mensen, goederen en kennis door Europa rezen. Voor de Klara-podcast ‘Een Italiaanse reis’ legden Katelijne Boon en Blom deze route opnieuw af.

Het boek

Rond 1700 reisde een vioolbouwer uit de Allgäu naar Italië. Zijn naam kennen we niet, wel is een van zijn instrumenten bewaard gebleven: een viool, ontworpen volgens de Zuid-Duitse traditie en vermoedelijk in Venetië vervaardigd. Ruim drie eeuwen later kwam deze viool in handen van Philipp Blom.
In Een Italiaanse reis vertelt Blom het verhaal van dit bijzondere instrument. De viool heeft een route afgelegd waarlangs al meer dan driehonderd jaar mensen, goederen en kennis door Europa reizen. Het is een geschiedenis van vakmanschap en arbeidsmigratie, van houtsoorten en de definitie van klank, en van Venetië als de hoofdstad van de achttiende-eeuwse muziek.
De zoektocht naar een onbekende vioolbouwer vertelt het verhaal van een heel tijdperk, dat in veel opzichten helemaal niet zo veel van onze tijd blijkt te verschillen.

‘Met enorme nieuwsgierigheid en zoekplezier geschreven.’ – Süddeutsche Zeitung

‘Het boek bevat een rijkdom aan muziekhistorische, esthetische en psychologische bespiegelingen.’ – Kleine Zeitung

De podcast

Viool Blom

Voor de Klara-podcast ‘Een Italiaanse reis’ legde Blom, samen met Katelijne Boon, opnieuw dezelfde route af als zijn viool.

Sinds 5 mei is de podcast 4 zondagen lang, telkens van 18 tot 20 uur op Klara, klara.be, de Klara-app én als podcast te beluisteren.

Meer informatie of de podcast graag terugluisteren? Dat kan hier.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief