nieuws

Een paar graden meer of minder… is dat erg?

In het vandaag gepubliceerde rapport van de Verenigde Naties over de mogelijke gevolgen van de opwarming van de aarde staat dat we drastische maatregelen moeten nemen. Want zelfs enkele graden maken een wereld van verschil. Een simpel voorbeeld: het verschil tussen 0°C en 1°C is het verschil tussen water en ijs. In Tien klimaatacties die werken legt Pieter Boussemaere uit welke invloed deze kleine opwarming op onze planeet heeft.

Een kleine mondiale temperatuurverandering is voldoende om onze planeet onherkenbaar te maken

In 2015 ondertekenden alle landen het klimaatakkoord van Parijs. Daarin stond dat de opwarming van de aarde beperkt moet blijven tot 1,5 graad. Dit lijkt steeds minder haalbaar. Als we voor 2 graden gaan, hebben we nog tot ongeveer 2070 de kans om onze industrie klimaatneutraal te maken. In zijn boek Tien klimaatacties die werken wijdt Pieter Boussemaere een volledig hoofdstuk aan de gevolgen van een graad meer of minder. We vatten de belangrijkste punten hier samen.

Een kleine mondiale temperatuurverandering is voldoende om onze planeet onherkenbaar te maken. Pieter Boussemaere gebruikt hier als voorbeeld het einde van de ijstijd zo’n 19 000 jaar geleden. Toen zorgde een langzame opwarming van 4-5°C dat de temperatuurband ontstond waarin we nog steeds leven. Al duizenden jaren is de temperatuur op onze planeet dus relatief stabiel, wat er mee voor zorgde dat de mens zich kon ontwikkelen.

Op 19 april 2017 klom het CO2 gehalte voor het eerst boven de 410 ppm (deeltjes per miljoen). Dat is veel, schrijft Boussemaere, want om vergelijkbare concentraties te vinden moeten we meer dan 3 miljoen jaar terug in de tijd. We hebben dus in amper 4 generaties de CO2-concentraties drastisch verhoogd.

Tussen onze uitstoot en de gevolgen zit een vertraging van tientallen tot vele duizenden jaren
Dat de zeespiegel door de recente klimaatveranderingen nog niet enorm gestegen is, heeft te maken met vertragings-mechanismen in het klimaatsysteem. Dit betekent dat er tussen onze uitstoot en de gevolgen een vertraging zit van tientallen tot vele duizenden jaren. De oceanen zorgen voor de belangrijkste vertraging. Ze nemen een aanzienlijk deel extra warmte op, volgens Boussemaere meer dan 90 procent! Dit betekent dus dat er niet meteen een zeespiegelstijging van 15 tot 20 meter zal zijn, maar op lange termijn is dat wel waar we naartoe gaan. Als het dan eindelijk zo ver is, zullen bijna heel Nederland en Vlaanderen onder water staan. Alleen de Limburgse provincies zullen droog blijven.

Een belangrijke consequentie van dit vertragingsmechanisme is dat ook al zouden we de klimaatveranderingen meteen stop kunnen zetten, onze planeet toch nog zal blijven opwarmen. We zullen dan de gevolgen voelen van veranderingen die eerder plaatsvonden, maar waarvan de gevolgen dus pas later echt voelbaar zijn. Dit is belangrijk om in gedachten te houden wanneer je spreekt over het stabiliseren van de klimaatveranderingen. Je gaat de gevolgen van je klimaatacties namelijk niet altijd meteen voelen, vaak is het pas vele jaren later dat je ontdekt in welke mate ze gewerkt hebben.

Alles gaat nu tien keer sneller dan de snelste natuurlijk temperatuurstijging ooit gemeten

Maar het grootste gevaar schuilt volgens Pieter Boussemaere niet in de vertragingsmechanismes, maar net in de snelheid waarmee onze planeet aan het opwarmen is. Want naar geologische maatstaven gaat alles razendsnel. Volgens Boussemaere gaat alles nu zelfs 10 keer sneller gaat dan de snelste natuurlijke temperatuurstijging ooit gemeten. Die stijging speelde zich af over een tijdspanne van enkele millennia terwijl onze toekomstscenario’s maar over enkele eeuwen spreken.

Maar natuurlijk is alle hoop nog niet verloren! We kunnen nog steeds iets doen om de toekomstige rampenscenario’s tegen te gaan door de klimaatveranderingen te stabiliseren. In Tien klimaatacties die werken biedt Pieter Boussemaere tien acties aan die wetenschappelijk onderbouwd zijn en écht werken. Zo kan ook jij een steentje bijdragen aan de strijd tegen klimaatverandering en mee op zoek gaan naar doelgerichte oplossingen.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief