artikel

Een positieve ontvangst van ‘Zuiderkruis’ – Claudio Magris

0

Zuiderkruis, de nieuwe roman van Claudio Magris, kwam uit in mei 2022 en is intussen zeer goed ontvangen door de pers. Zowel De Standaard, De Morgen, als Het Nieuwsblad gaven het literaire reisverslag vier sterren

Ook De Tijd was enthousiast over de roman. “Magris stelt een eeuwenlange geschiedenis van repressie aan de kaak en de relatieve stilte die daar nog altijd omheen hangt. Tegelijk brengt hij een eresaluut aan de enkelingen die fel en onvoorwaardelijk streden voor het overleven van inheemse culturen.”

In Knack verscheen een recensie die het taalgebruik van Magris prees: “Claudio Magris stuurt een etnoloog, een advocaat en een non naar het uiterste zuiden. Hun reizen door Patagonië zijn voor Magris een alibi om zijn denkbeelden in bloedmooie taal te gieten.”

Een denkbeeldig reisverslag

In Zuiderkruis volgt Magris de reis in Patagonië van drie historische personen, met “ware en onwaarschijnlijke levens”: de Sloveense etnoloog Juan Benigar, de Franse advocaat Orélie-Antoine de Tounens en de Italiaanse non Agela Vallese. Alle drie streden ze voor het beschermen van inheemse volkeren en culturen. Bovendien onderzoekt Magris de talrijke betekenissen van het uiterste zuiden, zowel in wetenschappelijke zin als in literaire zin.

 

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief