nieuws

Eet jij ook vegan vandaag?

De maand oktober staat net zoals vorig jaar in het teken van Try Vegan, een campagne van BE Vegan en EVA. Miki Duerinck en Kristin Leybaert kozen dus hét perfecte moment om hun nieuwste kookboek Vandaag Vegan! te lanceren.

Vandaag Vegan!  is een kookboek dat focust op 100% plantaardig én smaakvol eten. Miki Duernick en Kristin Leybaert zijn al 30 jaar gepassioneerd door vegetarisch koken. Met dit kookboek duiken ze de innovatieve en heerlijke wereld van de plantaardige keuken in, iets wat enkel maar positieve gevolgen heeft. Want wist je dat je per dag 4200 l water bespaart door plantaardig te eten? En dat je 10 kg minder CO2 uitstoot? Je bespaart daarnaast ook nog eens 30 vierkante meter bosgrond, je verbruikt 20 kg minder graan en je redt 1 dierenleven! Als dat al niet de moeite is om af en toe geen vlees te eten. 

100% smaak, 100% plantaardig

Melk, room, kaas en eieren spelen een belangrijke rol in onze eetcultuur. Miki Duernick en Kristin Leybaert kozen daarom recepten uit waarin zuivelproducten erg aanwezig zijn en gingen op zoek naar plantaardige varianten die voor een even lekker resultaat zorgen als het origineel. In hun kookboek besteden ze hierbij aandacht aan de verschillende soorten plantaardige melk en waarvoor de varianten gebruikt kunnen. Ook voor ei is er niet één vervanger die je voor alles kan gebruiken. De twee kokkinnen geven duidelijke tips mee, niet alleen over wanneer wat te gebruiken, maar ook in welke winkels je moet zoeken.

Vandaag Vegan! is duidelijk niet enkel een boek voor de doorgewinterde veganist, maar ook voor de nieuwsgierige starter. De auteurs steunen ook de Try Vegan campagne, die loopt van 1 tot en met 31 oktober. Deze campagne wil, net als dit boek, tonen hoe eenvoudig, gezond én lekker de plantaardige keuken wel niet is.

Als extra bonus zijn er ook nog de prachtige en heerlijke foto’s van Heikki Verdurme.

Probeer alvast deze hemelse ‘tomate crevette’ eens uit!

INGREDIËNTEN
voor 4 personen


4 tomaten
1 teentje knoflook, geperst
125 g wortel, in kleine stukjes
125 g rode paprika, in kleine stukjes
75 g bloemkool of pastinaak, in kleine stukjes
1 biocitroen
2,5 dl biosojaroom
2 eetlepels zilveruitjes
2 koffielepels dragon
peper en zout
olijfolie

BEREIDING

  1. Stoof de knoflook en de wortelstukjes 5 minuten in wat olijfolie.
  2. Voeg de paprikastukjes en de dragon toe en laat op een zacht vuurtje verder stoven tot de groenten beetgaar zijn.
  3. Voeg de bloemkool- of pastinaakstukjes toe en stoof nog 5 minuten tot alle groenten gaar zijn. Kruid ze met peper en zout.
  4. Rasp de buitenste schil van de citroen en roer de schilletjes door de groenten.
  5. Giet de sojaroom bij de groenten.
  6. Pers 1 eetlepel citroensap en roer het sap door de sojaroom. Roer goed, want de sojaroom zal nu snel dikker worden. Neem de pan van het vuur. Breng het mengsel eventueel op smaak met wat extra zout.
  7. Laat de groentespread afkoelen.
  8. Snijd de zilveruitjes doormidden en roer ze erdoor.
  9. Snijd de tomaten in tweeën en hol ze uit. Vul ze met de afgekoelde groentespread.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief