nieuws

Elvis. Een eenzaam leven

Vandaag is het precies veertig jaar geleden dat de wereld afscheid moest nemen van een van ’s werelds grootste rock-‘n-rollsupersterren. Een mooi moment om stil te staan bij zijn boeiende en roerige leven. Ray Connolly schreef een intiem portret over Elvis.

Elvis Presley staat bij velen bekend als een ongezien fenomeen: een jongen met een gitaar, wiens portret in bijna elke tienerkamer kwam te hangen. Een man met veel charme en sexappeal, weergaloos op het podium en zeer getalenteerd in de studio. Voor de buitenwereld leek Elvis alles uitstekend voor elkaar te hebben, maar de beroemdheid had ook zijn demonen: zo kampte hij met een levenslange onzekerheid, moest hij zien om te gaan met de grillen van zijn manager Colonel Tom Parker en bracht zijn supersterrenstatus ook veel eenzaamheid met zich mee. Er was immers niemand aan wie hij advies kon vragen hoe hij om moest gaan met een overdaad aan aandacht:

‘In de loop van zijn leven zei hij vaak dat hij zich eenzaam voelde. Dat was begrijpelijk. Niemand anders dan hij wist wat het betekende om onafgebroken in de aandacht te staan en te worden aanbeden, om de alchemist te zijn die muziek wist te veranderen in een overmaat aan aanbidding en tastbare rijkdom.’ – Ray Connolly, inleiding Elvis. Een eenzaam leven

Tegelijkertijd is het bij Elvis-fans ook algemeen bekend dat er een hoop raadsels en vragen rond hem zweven, zoals ook Peter Buwalda aanhaalt: Waarom maakte hij bijvoorbeeld de switch naar musicalsongs? Waarom besloot hij op zijn muzikale hoogtepunt voor militaire dienst naar Duitsland te vertrekken? En waarom ging hij ermee akkoord toen Colonel Tom Parker hem verbood in Duitsland nieuwe muziek op te nemen? Ray Connolly staat uitgebreid stil bij deze vragen en gaat ook op zoek naar de verklaring achter andere tegenstrijdigheden:

‘Niet alleen was hij de meest aanstootgevende en sexy jonge zanger ter wereld, hij was ook zeer gehecht aan zijn moeder. En waar hij eens de langharige rebel was, werd hij later een voorbeeldig soldaat en zong tijdens concerten patriottische liederen. Hij leek zo op het oog een zelfverzekerde beroemdheid, maar inmiddels was hij in de kleedkamer zo nerveus dat hij een injectie met amfetamines nodig had om überhaupt de moed te hebben om op te komen.’ – Ray Connolly, inleiding Elvis. Een eenzaam leven

Elvis. Een eenzaam leven is een prachtig en intiem portret van een tijdloos icoon. Een biografie die leest als een roman.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief