nieuws

Erfgoeddag. ‘Zorg’ in de literatuur

Vandaag is het Erfgoeddag. Een hele dag lang kun je in heel Vlaanderen en Brussel terecht voor een fantastisch en veelzijdig erfgoedaanbod. Je gastheren zijn onder andere musea, archieven, erfgoedbibliotheken, heemkundige kringen, kerkfabrieken, socioculturele verenigingen, restauratoren en tal van andere deelnemers. En omdat dit jaar het thema ‘zorg’ is, is dit jaar ook de brede zorgsector van de partij: OCMW’s, zieken-, rust- en verzorgingstehuizen, opvanghuizen.

 

In het leven van velen is ‘zorg’ een thema. Zorg voor jezelf, zorg voor anderen. Heb je niet de tijd om de Erfgoeddag te bezoeken, dan hebben wij voor jou een lijstje met boeken die op een aangrijpende of juist erg wetenschappelijke manier dit thema behandelen.

Overzicht

Paul Broos

Anatomia

Andreas Vesalius (1514-1564) was de eerste anatoom die de onfeilbaar gewaande leer van Galenus zwaar onder vuur nam. Adrianus Spigelius (1578-1625) gaf zijn naam aan een aantal anatomische ontdekkingen. Hij overleed – o noodlot – door een abces net onder de leverlob die zijn naam droeg. Vopiscus Fortunatus Plempius (1601-1671) was de eerste om de fysische wetten van Kepler toe te passen in de oftalmologie. Frederik Ruysch (1638-1731) stelde de techniek op punt om bloedvaten op te spuiten en kon zo een mooie collectie anatomische preparaten aanleggen waarvoor tsaar Peter de Grote persoonlijk naar Amsterdam kwam. Govert Bidloo (1648-1713) gaf een parel van een atlas uit met prachtige anatomische tekeningen. Philippus Verheyen (1648-1710) schreef een anatomisch werk dat eeuwenlang het handboek bij uitstek was voor studenten in verschillende landen. Jan Palfijn (1650-1730) is niet alleen de uitvinder van een verlostang, maar xas ook een uitstekend chirurgijn en anatoom. Herman Boerhaave (1668-1738) was ondanks zijn gehechtheid aan de verouderde theorieën van Galenus toch gefascineerd door de schitterende werken van Vesalius. Anatomia volgt gedurende twee eeuwen het spoor van deze zes anatomen, allemaal afkomstig uit de Lage Landen. Hun ontdekkingen waren belangrijke mijlpalen in de ontrafeling van het de geheimen van het menselijk lichaam. Anatomia is rijkelijk geïllustreerd met prachtige gravures uit oude drukken die zich allemaal bevinden in de Koninklijke Bibliotheek van Brussel. Dit boek ontsluit deze rijke collectie.

Lees méér.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief