Evenement

Antwerpen | Letterenhuis | Tentoonstelling: Hugo Claus, achter vele maskers

‘Ik leef achter veel maskers. Daarachter schuilt alles wat je maar kunt invullen aan schaamte, kwetsbaarheid en verdriet.’ – Hugo Claus

Curator Hilde van Mieghem belicht in de tentoonstelling het werk én de mens Hugo Claus, een schrijver en beeldend kunstenaar die ervan hield een mistgordijn rond zich op te trekken en de realiteit naar eigen inzicht vorm te geven.

De expositie neemt je mee door het leven en het oeuvre van Claus, van de vroegste verzen van de zestienjarige Hugo C. van Astene tot de allerlaatste, onvoltooide geschriften. Je krijgt een inkijk in het schrijfproces en ontdekt hoe een roman groeit van aantekeningen en plannen via de verschillende stadia van het handschrift tot het definitieve resultaat.

Een confrontatie van dagboekaantekeningen met scènes uit romans toont het verband tussen realiteit en fictie.

Hoofdthema’s van de tentoonstelling zijn Oorlog & Liefde. De Tweede Wereldoorlog heeft een grote invloed gehad op Claus en bleef opduiken in zijn werk, tot in zijn laatste gedichten. Daarnaast is er een grote invloed en de niet te miskennen impact die vrouwen en liefde op hem hadden.

Een caleidoscoop van foto’s laat de publiek figuur en de privépersoon zien, uitvergrote tekstfragmenten tonen de taalkunstenaar. Uiteraard komt de schrijver ook zelf aan het woord in een selectie uit de vele videofragmenten.

Voor meer info, bekijk de website van het Letterenhuis.

Praktisch:
Expo van 17 maart tot 1 juli 2018 in het Letterenhuis
Geopend van dinsdag t.e.m. zondag van 10 tot 17 uur
Gesloten op maandag en op 1 en 10 mei
Toegangsprijs: €5 | €3 | gratis
Rondleidingen: voor groepen tot 15 personen – €75
Rondleidingen: minstens 3 weken vooraf boeken bij tickets@visitantwerpen.be of +32 232 01 03
Voor scholen is er een educatief pakket uitgewerkt voor de derde graad ASO, KSO en TSO.