Evenement

Boekvoorstelling ‘Aantekeningen bij een moord’ van Peter Vermeersch

Boekhandel Boekarest, M – Museum Leuven en Uitgeverij De Bezige Bij nodigen je graag uit op de boekpresentatie van Aantekeningen bij een moord van Peter VermeerschEen spannend verslag van een moordproces en een persoonlijke zoektocht naar de betekenis van rechtvaardigheid, daderschap en straf. 

Je bent van harte welkom op donderdag 5 september 2019 om 20u in Museum – M te Leuven.​

Programma

Verwelkoming door Haye Koningsveld, hoofdredacteur van De Bezige Bij. 

Voorstelling van het boek door schrijfster Annelies Verbeke

Gesprek met Peter Vermeersch door VRT-journaliste Ann De Bie.

Afsluiting door professor Ivo Aertsen, specialist herstelrecht.  

De toegang is gratis. Gelieve jouw komst te bevestigen aan info@boekarestleuven.be.

Aantekeningen bij een moord

Op een ochtend ontvangt Peter Vermeersch een brief waarin hij opgeroepen wordt zitting te nemen in een volksjury – het Belgische rechtssysteem kent de juryrechtspraak, al wordt er lang niet altijd gebruik van gemaakt. De aanklacht tegen de beschuldigde jongeman is roofmoord. Voor hij het weet zit Vermeersch in het hart van het enorme Paleis van Justitie in Brussel. Samen met de andere juryleden krijgt hij te maken met vragen over de ware toedracht van de moord, met de rituelen van het recht en met een verdachte als een schuw dier.
Hoe voelt het slachtoffer te zijn, of nabestaande? Wat doe je iemand aan als je hem straft? Helpt het? Aantekeningen bij een moord geeft aan de hand van een concrete moord en een rechtszaak een indringende blik op geweld en rechtspraak. Het is, naast een persoonlijk verslag, ook een zoektocht naar vormen van rechtvaardig en troostend rechtsherstel in onze tijd.