Evenement

Boekvoorstelling en tentoonstelling ‘Boerenpsalm’ – Koen Broucke, Bart Van Loo, Felix Timmermans

De Stichting Ronald Luyten/Jakob Smits, de Vrienden
van het Jakob Smitsmuseum, het museumteam,
het gemeentebestuur van Mol en Davidsfonds Uitgeverij nodigen u vriendelijk uit op de opening van de tentoonstelling, tevens voorstelling van het gelijknamige boek:

BOERENPSALM
KOEN BROUCKE – FELIX TIMMERMANS – JAKOB SMITS

Zondag 15 mei om 15 uur in de Sint-Bernarduskerk van Mol-Sluis (naast het Jakob Smitsmuseum)

MET ALS SPREKERS
Rik Van Cauwelaert, lofredenaar
Koen Broucke, curator
Bart Van Loo, inleider

MET MUZIEK VAN
Robin Verheyen & het Goeyvaerts Trio

Na de opening biedt de Stichting Ronald Luyten/Jakob Smits u een drink aan.

Inschrijven is verplicht voor deze opening en boekvoorstelling.
Dat kan via jakobsmits@gemeentemol.be of 014 31 74 35.
Het Jakob Smitsmuseum is geopend vanaf 13 uur.
Het evenement verloopt volgens de geldende corona-maatregelen.

EEN TENTOONSTELLING BIJ EEN BOEK
In 1935 publiceerde Felix Timmermans Boerenpsalm, misschien wel zijn beste boek. In tien hoofdstukken vertelt hij het verhaal van Wortel, een boer die leeft in harmonie met de seizoenen, of toch probeert dat te doen. De roman brengt op bijna mythische manier het Vlaamse boerenleven in beeld, waarbij de relatie tussen de boer en het veld centraal staat. Voor Wortel is de natuur ‘de spiegel van de ziel’. Zijn leven is mooi, maar ook hard. De boer is heer en meester van het land, maar hij is er ook de slaaf van. Boerenpsalm is misschien wel de mooiste ode aan het landelijke leven die ooit in het Nederlands werd geschreven.
Speciaal voor deze nieuwe editie van de Vlaamse klassieker maakte schilder KOEN BROUCKE een zestigtal nieuwe illustraties en schreef BART VAN LOO een voorwoord. Als nawoord verschijnen enkele postume, ongepubliceerde teksten over de roman van Timmermans-biograaf GASTON DURNEZ.
FELIX TIMMERMANS (Lier, 1886- 1947) geldt als een van de belangrijkste Vlaamse auteurs van de twintigste eeuw. Zijn werk wordt wereldwijd vertaald. Hij publiceerde onder meer Pallieter, Pieter Breugel en Juffrouw Symforosa, begijntje.
Boerenpsalm is een uitgave van Davidsfonds Literair.

“Boerenpsalm is een werk dat ik reeds veel jaren in mij meedraag. Ik bewonder de boer, ik vereer hem, al zou ik er zelf geen willen zijn. Ik heb het werk geschreven zoals ik al mijn ander werk geschreven heb, omdat ik het niet laten kan en omdat ik het gaarne doe. Uit dwang en uit lust. Een ding weet ik goed, zo’n werk zou ik twintig jaar geleden niet kunnen schrijven hebben. Daar is eerst leven, en verwisseling van licht en donker voor nodig.”
Felix Timmermans