EVENEMENT

Boekvoorstelling ‘Erfgoed op de vlucht’ – Bert Govaerts

Datum: Op 27 februari 2024 (20:00)
Locatie: Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, Hendrik Conscienceplein 4, 2000 Antwerpen

Bert Govaerts onthult een vergeten hoofdstuk uit de Belgische oorlogsgeschiedenis

Meesterwerken zoals Hans Memlings wereldberoemde Schrijn van de Heilige Ursula en een paar van zijn triptrieken werden er bewaard, naast schilderijen van o.a. Jan Van Eyck, Hugo Van der Goes, Jeroen Bosch, Peter Paul Rubens en Rembrandt. Ook tienduizenden kostbare documenten, boeken en manuscripten uit Brugse en Antwerpse musea en archieven vonden er hun nieuwe thuis. Tussen juli 1942 en augustus 1944 werd het kasteel van Lavaux-Sainte-Anne op last van de Duitse bezetter ingericht als een van de best uitgeruste archief- en kunstdepots van het land.

Dat deze erfgoedschat de oorlog zonder al te grote schade overleefde, danken we aan een groep gewetensvolle ambtenaren onder leiding van Herman Bouchery, een jonge Vlaamse kamergeleerde. Zij ontpopten zich als de zorgzame kasteelheren van Lavaux-Sainte-Anne.

Bert Govaerts (1952) maakte jarenlang historische documentaires voor de VRT en schreef eerder veelgeprezen biografieën van o.a. de politicus Albert De Vleeschauwer en de schrijvers Ernest Claes en Marnix Gijsen.

Programma

  • Verwelkoming door Dirk Van Duyse, collectievormer van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience
  • Inleiding door Leen Huet
  • Koen Fillet interviewt auteur Bert Govaerts
  • Receptie en signeersessie

Gratis. Inschrijving verplicht, dat doe je hier.

Copyright © 2024 Standaard Uitgeverij