Evenement

Boekvoorstelling ‘Na de bevrijding’ – Barbara Skarga

Johan de Boose (Curator Humanities Academie) interviewt Alicja Gescinska en Steven Lepez op de boekvoorstelling van Na de bevrijding door Barbara Skarga.

Muziek: viool & piano

Toegang is gratis maar reserveren is verplicht. Reserveer hier!

Na afloop bieden we u graag een drankje aan en zal Alicja Gescinska signeren.

 

Na de bevrijding

Het einde van de Tweede Wereldoorlog hangt in de lucht. Je bent vijfentwintig jaar, de zon schijnt. Je doet een licht zomerjurkje aan, omdat het een mooie dag belooft te worden. Dan word je opgepakt door het Russische leger en eindeloos verhoord, en na een schijnproces beland je als volksvijand van de Sovjet-Unie voor tien jaar in de goelagkampen.

Dit was het lot van Barbara Skarga. Ze maakte naam met filosofische essays en boeken, maar een van haar belangrijkste werken bleef lang onopgemerkt. In 1985 publiceerde ze onder pseudoniem haar persoonlijke getuigenis van haar leven in de goelagkampen. Na de bevrijding is een historisch waardevol én actueel boek; een tijdloos, aangrijpend relaas van de moeilijkheid en de noodzaak om mens te blijven in onmenselijke omstandigheden.

Barbara Skarga (1919-2009) is de belangrijkste Poolse filosofe van de twintigste eeuw. Ze werd in Warschau geboren, maar groeide op een landgoed bij Vilnius op. Tijdens de Tweede Wereldoorlog sloot ze zich aan bij het verzet. In september 1944 werd ze opgepakt door het Rode Leger en tot tien jaar dwangarbeid veroordeeld. Na haar vrijlating werd ze gedwongen te werken in een kolchoz, zodat ze pas in 1956 de draad van haar leven in Polen weer kon oppakken. Ze studeerde af, promoveerde en werkte haar hele leven als hoogleraar. Ze mengde zich actief in het publieke debat en liet een uitgebreid filosofisch oeuvre na, waarvoor ze opgenomen werd in de Orde van de Witte Adelaar, de hoogste onderscheiding in Polen.

Deze boekvoorstelling wordt gerealiseerd in samenwerking met UGent Humanities Academie, KASK & Conservatorium en Boekhandel Limerick.