Evenement

Boekvoorstelling ‘Voor wie de tijd verstrijkt’ – Miriam Van hee

Uitgeverij De Bezige Bij en Poëziecentrum
nodigen u met veel plezier uit voor presentatie van:

Voor wie de tijd verstrijkt

de nieuwe bundel van
Miriam Van hee

&

Het Van hee handboek
samengesteld door Carl De Strycker en Yves T’Sjoen

Inleiding: Dirk De Geest
Sarah Vankersschaever interviewt Miriam Van hee
Muziek: Mikhaïl Bezverkhny

Het evenement is gratis maar inschrijving is verplicht. Hier kan je je inschrijven.

Na afloop bieden we u graag een drankje aan en zal de auteur signeren.

Miriam Van hee publiceerde haar eerste gedichten in 1978. Met haar debuut het karige maal was het kristalhelder dat dit het begin zou zijn van een meesterlijk dichterschap. voor wie de tijd verstrijkt is haar negende bundel en nog steeds en opnieuw weet ze de lezer te laten samenvallen met de wereld die ze beschrijft: ‘je bent stil in het bos als je paddenstoelen zoekt, je hoort het liedje van de vinken, een onbetrouwbare wind speelt in kastanjebomen’.

In heldere ritmische zinnen deelt Miriam Van hee alledaagse observaties, en ze weet door haar woordkeus en verdeling van de dichtregels een grotere waarheid aan het licht te brengen.

‘Ze balanceert op het koord tussen het zegbare en het onzegbare,’ schreef Luuk Gruwez over ook daar valt het licht, ‘opdat alles zou worden onthouden, moet het eerst worden gezien. Er is een dichter van dit kaliber nodig om hiervoor alvast onze ogen te openen.

Miriam Van hee (1952) is dichteres, vertaalster en slaviste. Haar werk is veelvuldig bekroond. Voor haar poëziedebuut het karige maal kreeg ze de Oost-Vlaamse Prijs voor Letterkunde. Vele prijzen volgden, met in 2008 de Herman de Coninckprijs voor buitenland en in 2014 een nominatie voor de VSB Poëzieprijs met ook daar valt het licht. In 2018 ontving ze de Ultima voor de Letteren voor als werden wij ergens ontboden. Haar gedichten zijn in meer dan tien talen vertaald. Miriam Van hee was te gast op vele internationale poëziefestivals in onder meer Duitsland, Litouwen, Rusland, Amerika, Canada, Frankrijk, Zuid-Afrika en Ierland.