Evenement

Davidsfonds: Toast Literair

Op zondag 20 januari 2019 vindt de Toast Literair van Davidsfonds weer plaats: de grootste literaire brunch op zo’n 200 plekken in Vlaanderen. Ook de auteurs van Standaard Uitgeverij nemen deel. Bekijk hieronder welke auteurs waar langskomen.

Sarah De Mul bij Davidsfonds Beveren-Zuid

Auteur Sarah De Mul praat over haar boek Retour San Sebastian. Opgroeien met een vaderland in de verte. Lide groeit op in België met Baskische roots. In het boek gaat de auteur op zoek naar de culturele erfenis van haar dochter. Wat blijft er over van het standaardbeeld van Baskenland als brandhaard van radicalisering en terrorisme? Lezing opgeluisterd door aangepaste Spaanse muziek, receptie met drank en tapa.

Activiteit start om 10u30 in Hof Ter Saksen (De Ridderzaal) – Haasdonksebaan 101, Haasdonk 9120

Prijs met Davidsfonds Cultuurkaart: €15,-

Prijs zonder Davidsfonds Cultuurkaart: €20,-

Reserveren voor 13 januari via lvanraemdonck@hotmail.com of +32485309824

Peter Terrin bij Davidsfonds Mere

Een heerlijk ontbijt, een gesprek over literatuur en een toost op 2019! Voor deze editie van Toast Literair wisten we een literaire grootheid te strikken: niemand minder dan Peter Terrin! Peter Terrin won in 2012 de AKO Literatuurprijs met de roman “Post mortem”. “De bewaker” en “Monte Carlo” haalden de shortlist van de Libris Literatuurprijs. In oktober 2018 verscheen zijn ondertussen achtste roman “Patricia”. Volgens het NRC Handelsblad behoort Peter Terrin tot het handjevol écht interessante Nederlandstalige schrijvers. Wat zeker is, is dat Terrin als een vakman op een uitgepuurde en stilistische manier de lezer kan meezuigen in zijn verhalen over wie we zijn als mens, wat ons drijft, hoe we altijd zoeken en soms niet gevonden willen worden. In een ongedwongen interview zal Peter vertellen over wat hem drijft als schrijver, wat hem inspireert, wat de impact van beelden is op zijn taal (hij toont zich ook een begenadigd fotograaf) en nog zoveel meer. We starten het jaar dus met een boeiend gesprek over literatuur, leven, liefde, schoonheid, …, kortom over onze menselijke drijfveren. Van harte welkom!

Activiteit start om 10u in Ontmoetingscentrum Mere – Nieuwstraat 15, Mere 9420

Prijs met Davidsfonds Cultuurkaart: €12,-

Prijs zonder Davidsfonds Cultuurkaart: €15,-

Reserveren voor 16 januari via mere@davidsfonds.be of  +32499624248

Hilde Vandermeeren leidt ons doorheen haar oeuvre bij Davidsfonds Adegem

In een vernieuwd auditorium verkent Jooris Van Hulle samen met ons het oeuvre van Hilde Vandermeeren. Zowel haar werk als jeugdauteur alsook de thrillers die ze schreef worden belicht. Hoe de auteur literatuur bedrijft, wordt in het interview verhelderd.

Activiteit start om 10u in Bibliotheek Maldegem – Schouwburgplaats, Maldegem 9990

Prijs met Davidsfonds Cultuurkaart: €7,-

Prijs zonder Davidsfonds Cultuurkaart: €10,-

Prijs per kind: €7,-

Reserveren via damasec@telenet.be of 050/713.113

Viva Cuba bij Davidsfonds Jette

Viva Cuba met Dirk Tieleman. Een nieuwe tijd is aangebroken. De revolutie is zestig jaar oud, maar voor het eerst staat er geen Castro meer aan het roer. Een illustere onbekende heeft de macht overgenomen. Hij heeft niet eens meegevochten in de revolutie van 1959. Wat blijft er na zestig jaar over van het socialistische gedachtegoed in Cuba? Wat rest er van het Castrisme? Wat houdt de toekomst in petto? De ideeën van Fidel Castro worden levendig gehouden in monumenten die de revolutie verheerlijken. Dirk Tieleman volgt het spoor van de revolutie en praat onderweg met Cubanen van allerlei slag en leeftijd. Ze spreken vrijuit. De revolutie is voor de meesten al lang geschiedenis. De jongeren willen hun gedacht zeggen en doen. Velen van hen zoeken nog altijd hun heil in de vlucht. Wie achterblijft verdient nauwelijks 20 à 30 euro per maand en klust bij om rond te komen. Hij of zij koopt zich in in een nieuwe economie, die vooral draait rond het toerisme. Vele Cubanen, zelfs heren en dames van stand proberen verkapte vormen van kapitalisme uit in het communistische paradijs. De beste kamers in de oude koloniale woningen worden verhuurd en ingericht als restaurant. Handeltjes worden opgezet. Een dubbel geldcircuit floreert. Cuba vertoont alle kenmerken van de nadagen van de Sovjet-Unie op het einde van de vorige eeuw. Er is meer vrijheid en privé-initiatief. Dat heeft in het rijk van de sovjets geleid tot het wildste kapitalisme en een enorme corruptie. Wat wordt het in een van de laatste bolwerken van het communisme? Er wordt een nieuwe klasse gecreëerd in een klasseloze maatschappij. Er groeit een kloof tussen rijk en arm. Loopt ook het Cubaanse experiment vast? Eindigt een droom in een nachtmerrie? Velen vrezen het, maar allen zijn ze het eens: dit is een formidabel land. Het is veilig, gezellig, warm. Luister naar een uniek verhaal over Amerikaanse auto’s van de jaren ’50 en paardenkoetsen als vervoermiddel in een land op mensenmaat zoals we dat nergens meer vinden. Cuba is nog niet opgenomen in de verenigde wereld, waar alles is gestandaardiseerd, geglobaliseerd en gedemocratiseerd. Viva Cuba! (Onder deze titel is er ook een boek verschenen over Cuba van de hand van Dirk Tieleman en Lut Baten)

Activiteit start om 11u in Openbare bibliotheek Brussel-Laken – Emile Bockstaellaan 107, Laken 1020

Prijs met Davidsfonds Cultuurkaart: €6,-

Prijs zonder Davidsfonds Cultuurkaart: €10,-

Reserveren via davidsfondslaken@gmail.com

Oscar van den Boogaard bij Davidsfonds Kruishoutem

De nieuwe roman Kindersoldaat is een vuistdikke en grootse roman waarin de geschiedenis van twee voorname Nederlandse families wordt geschetst door de ogen van de laatste telg. Die heeft vermoedens dat hij een zoon is van prins Bernhard. Oscar van den Boogaard bevestigt in interviews dit vermoeden wat dus betekent dat de schrijver een halfbroer is van de Nederlandse koningin Beatrix. Dit feit zorgde voor heel wat ophef in de media en dreigde de aandacht af te leiden van de absolute literaire kwaliteit van het werk. Van den Boogaard groeide op in Suriname en in Nederland. Hij studeerde rechten en Franse letterkunde maar koos uiteindelijk voor het fulltime schrijverschap. Zijn debuutroman Dentz verscheen in 1990. Naast romans publiceert hij ook toneelstukken en fel gewaardeerde columns.

Activiteit start om 10u30 in De Mastbloem (Cultureel Centrum en bibliotheek) – Waregemsesteenweg 22 (Bibliotheek), Kruishoutem 9770

Prijs met Davidsfonds Cultuurkaart: €5,-

Prijs zonder Davidsfonds Cultuurkaart: €7,-

Reserveren via info@siegfriedstaes.be

Ontbijtlezing met Toon Horsten bij Davidsfonds Keerbergen

We starten op zondag 20 januari 2019 met een ontbijtbuffet om 9u30 en rond 10u15 geven we het woord aan onze gastspreker Toon Horsten. Hij groeide op in Wortel, in de buurt van de Rijksweldadiheidskolonies. Voor het boek dat hij bij het Davidsfonds uitgaf sprak hij met landlopers, voormalige bewakers, directieleden en historici. Ook dook hijzelf in de Archieven.

Activiteit start om 9u30 in Zijlokaal van de St-michielskerk – Gemeenteplein, Keerbergen 3140

Prijs met Davidsfonds Cultuurkaart: €15,-

Prijs zonder Davidsfonds Cultuurkaart: €15,-

Reserveren via davidsfonds.keerbergen@gmail.com

Stefan Hertmans bij Davidsfonds Vorselaar

Activiteit start om 10u30 in Kapittelzaal in het Klooster – Markt 19, 2290 Vorselaar

Meer informatie volgt

Misdaadauteur Jan Van der Cruysse

Locatie Bibliotheek Zemst – Schoolstraat 23, 1980 Zemst

Meer informatie volgt

Het volledige programma van Toast Literair is terug te vinden op www.toastliterair.be