Evenement

Een Jihad van Liefde | Tournee

Rashif El Kaoui, Amara Reta en Hans Van Cauwenberghe maakten in samenspraak met Mohamed El Bachiri een theaterstuk van zijn tekst Een Jihad van Liefde (opgetekend door David Van Reybrouck).

De voorstelling gaat op tournee door Vlaanderen van 31 januari (start in Molenbeek) tem 19 april (Rataplan). Een volledig overzicht met alle speeldagen en locaties vind je hier.

Mohamed El Bachiri verloor zijn vrouw bij de aanslagen in Zaventem en Maalbeek van 22 maart 2016. Hij praat in het boek over zijn jeugd in Molenbeek, de liefde voor zijn vrouw en zijn leven na de aanslagen. Als eerbetoon aan zijn vrouw buigt hij het leed dat hem is aangedaan op moedige en veerkrachtige wijze om in een boodschap van liefde en medemenselijkheid.

Zijn getuigenissen in De Afspraak en in De Wereld Draait Door raakten heel veel mensen en hadden op YouTube bijna 200.000 views.

De theaterbewerking zal dat niet minder doen. We zien Mohamed twijfelen, wroeten, zoeken. Vanuit zijn keuken kijkt hij terug, op de gebeurtenissen en op zijn leven dat hij weer op het goede spoor probeert te krijgen. Hoopvol spreekt hij zijn ontwapenende en ontroerende boodschap van liefde en verzoening uit.

“Een heel integere vertaling van El Bachiri’s boekje, die de lijdende mens toont achter de oproep tot menselijkheid. Wat het stuk toevoegt, is het slepende rouwproces achter de façade. Een jihad van liefde illustreert hoe de boodschap die hem overal staande ovaties opleverde, hem binnenshuis staande hield.” Gilles Michiels – Etcetera

“Sober, maar mooi en doeltreffend. Het stuk gaat verder waar het boek eindigt. De dialogen tussen de levende Mohamed El Bachiri en de overleden Loubna Lafquiri wérken… Het is in die waardevolle ontroerende toevoeging dat deze theaterversie het verschil maakt.” Filip Tielens – De Standaard ***