Evenement

Jeroen Hopster bij The School of Life

Soms lijkt het alsof het leven in de sterren staat geschreven. Alsof het lot alles bij elkaar brengt. Alsof de dingen gaan omdat ze zo móeten gaan.

Maar er is ook een ander perspectief mogelijk: we kunnen het leven bezien als een weg in een landschap van mogelijkheden. Hoe zou jij je die weg voorstellen? Wat waren de keerpunten en de belangrijke afslagen die je hebt genomen? Had je ook een andere weg kunnen inslaan?

We hebben ons allemaal wel eens proberen voor te stellen hoe het leven eruit had gezien als een bepaald scenario zich niet had voltrokken – of juist wel. Zijn zulke ‘wat als-vragen’ slechts speculatieve gedachtespelletjes? Of bestaat er denkgereedschap om meer en minder waarschijnlijke scenario’s te onderscheiden?

Filosoof, docent en schrijver Jeroen Hopster prikkelt tijdens deze klas om verder door te denken over zulke ‘wat als-vragen’, aan de hand van filosofische, historische, literaire en psychologische inzichten. Samen denken we na over hoe anders de dingen kunnen lopen, over wat we daarover te weten kunnen komen, en ook over de vraag hoe zulke inzichten onze belevingswereld kleuren.

Hoe verhouden we ons tot emoties zoals spijt, verdriet en opluchting? Wanneer zitten die emoties ons in de weg, wanneer geven ze juist emotionele verdieping? En hoe kunnen inzichten over hoe het anders had kunnen lopen je helpen bij het maken van toekomstige keuzes?

Hopster reikt je een kist vol denkgereedschap aan, die je helpen om deze vragen te beantwoorden. Na deze klas kun je je een scherpere voorstelling maken over hoe het leven anders had kunnen lopen, en de emoties die dat oproept op waarde schatten.

DE DOCENT

Jeroen Hopster is filosoof (1987) en schrijver, en werkzaam aan de universiteit van Utrecht. Hij schrijft onder meer voor Filosofie Magazine, en publiceerde in 2014 samen met dr. Han de Wit het boek Boeddhisme voor Denkers dat ook in het Frans is vertaald. In 2013 won hij de Academische Boekengids/Vrij Nederland essayprijs en in 2015 was hij genomineerd voor de Jan Hanlo essayprijs. De andere afslag is zijn eerste solo-boek en verschijnt in maart 2018 bij Amsterdam University Press.

‘Een groot genoegen, zowel filosofisch als literair. De mogelijkheid om De andere afslag te lezen is er een die we niet moeten versmaden!’ – Herman Philipse, hoogleraar filosofie

 ‘Rijk gestoffeerd met voorbeelden en verwijzingen, breed opgezet, maar met scherpe argumenten. ‘What if’-geschiedenis wordt in ere hersteld.’ – Maarten Boudry, filosoof en scepticus

Klik hier voor meer info en tickets.