Evenement

Kortrijk | deBuren | Lancering audioverhaal Het verdriet van België | een stadswandeling door Kortrijk met Hugo Claus en Cees Nooteboom

April 1983: Cees Nooteboom en Hugo Claus trekken samen met BRT-radioman Bob de Groof naar Kortrijk en wandelen langs plekken die een cruciale rol spelen in Claus’ Het verdriet van België, voornamelijk om er de ‘echte’ werkelijkheid te toetsen aan die van de roman.

De Groof nam de gesprekken tussen Cees Nooteboom en Hugo Claus op. Het resultaat? Een radioreeks die destijds werd uitgezonden in het Radio 2-programma Het Vertoon. Een podcast avant la lettre.

Samen met de stad Kortrijk, VRT, De Bezige Bij en Hugo Clauscentrum (Universiteit Antwerpen) snorden ze deze opnames op. Wat ze hoorden was verrassend: de tijd heeft schijnbaar geen invloed gehad op de gesprekken tussen Claus en Nooteboom, integendeel. Ze kregen een soort van tijdloosheid over zich, waardoor het ook vandaag nog enorm relevante opnames zijn.

Zo relevant dat deBuren, samen met radiomaakster Eva Moeraert, de opnames omzet in een geluidswandeling. De originele opnames worden afgewisseld met passages uit Het verdriet van België, voorgelezen door Wim ObrouckJessie De Caluwé, destijds ook presentatrice van ‘Het Vertoon’, gidst je door het decor van de roman en begeleidt de wandeling locatie per locatie.

De wandeling is vanaf 18 maart 2018 te downloaden via een gratis app en de websites van de stad Kortrijk en VRT.

Meer informatie: www.deburen.eu