Evenement

Lezing ‘Bommen op Mortsel’ door Pieter Serrien – Mortsel

Op 5 april 1943 droppen Amerikaanse bommenwerpers hun ijzeren tranen boven Mortsel. Hun doelwit – de Duitse Erla-vliegtuigfabriek – wordt amper getroffen, terwijl de dichtbevolkte woonkern in de wijk Oude-God en een aantal scholen wel de volle laag krijgen. De trieste balans: 1259 vernielde of zwaar beschadigde woningen, 1342 gewonden en niet minder dan 936 doden, onder wie 209 kinderen. Het zwaarste bombardement ooit in België.

Vijfenzeventig jaar later is de herdenking van de luchtaanval symbool geworden voor alle oorlogsslachtoffers. De derde, herziene editie van Tranen over Mortsel bundelt bijzonder aangrijpende verhalen over het bombardement. Het boek gaat niet over de grote oorlogspolitiek of militaire strategieën, maar vertelt het verhaal van de mensen die het drama meemaakten.

In 2018, naar aanleiding van de 75ste herdenking van het bombardement, toert Pieter Serrien met een volledig nieuwe lezing. Aan de hand van indrukwekkend beeldmateriaal en gefilmde getuigenissen, vertelt hij het verhaal van het dodelijkste bombardement uit onze geschiedenis. Deze voorlopig eerste vernieuwde lezing wordt georganiseerd door het Mortselse OCMW en de Meerminne.

Bekijk alvast deze video met aangrijpende beelden:

Praktische informatie:
Prijs: € 0.0
Contact:
03 443 94 59
dienstencentrum.meerminne@ocmwmortsel.be