Evenement

Lezing over ‘Boek der Kampen’ door Sis van Eeckhout – Antwerpen-Kiel

Sis van Eeckhout is – naast zijn reguliere job – zijn leven lang freelance journalist geweest. Onder meer zeven jaar voor Radio 2 Omroep Antwerpen, tien jaar voor Humo, 24 jaar hoofdredacteur van de Streekkrant. Hij was ook perschef en woordvoerder van twee nationale ministers, en tien jaar lang perschef van Bobbejaanland en Bob Schoepen.

Als jonge twintiger bezocht Sis in het spoor van zijn vader –  de auteur Ludo van Eeckhout (Ludo van Eck) – gedurende drie opeenvolgende maanden àlle nazi concentratiekampen. Wat resulteerde in de uitgave van het befaamde Boek der Kampen, dat tot vandaag algemeen beschouwd wordt als hét standaardwerk omtrent de nazi-kampen.

Het Boek der Kampen vormde het sluitstuk van tien kampromans van Ludo van Eck, die stuk voor stuk herhaaldelijk opnieuw werden uitgegeven en vertaald.  Zijn eerste kamproman De Getekenden uit 1964, over Auschwitz werd in meerdere talen vertaald, onder meer in het Russisch en uitgegeven door Progress in Moskou.  Ook zijn eigen verhaal (LvE was zelf een gewezen politiek gevangene van Dachau) Zo was het in Dachau kende tien opeenvolgende drukken en werd eveneens in het Russisch vertaald en uitgegeven.  Op 500.000 exemplaren. De laatste Nederlandstalige editie verscheen midden jaren ’80.

De elfde en laatste uitgave van het Boek der Kampen verscheen in 1996, vijf jaar na Ludo’s overlijden. In 2013 begon zoon Sis van Eeckhout aan een volledige update van het naslagwerk. Dit resulteerde in een volledig vernieuwde versie van het Boek der Kampen, met talloze nieuwe feiten en met 300 bijkomende kleurfoto’s.  Het Boek der Kampen werd respectvol uitgegeven door Manteau en kende onmiddellijk een opvallend succes.  De eerste druk was in nauwelijks drie maanden uitverkocht.  Het stond voortdurend in de Non-Fictie Top-Tien van de Standaard Boekhandel, samen met…negen kookboeken.

Sinds vorig jaar zette Sis van Eeckhout ook De Getekenden en Zo was het in Dachau opnieuw in de markt, allebei eveneens uitgegeven door Manteau.

Vandaag geeft Sis van Eeckhout – in navolging van zijn vader – in het hele Vlaamse land en Nederland lezingen (ook voor scholen) over de opkomst van het nazisme, de vervolging van joden en politieke gevangenen, de dramatische geschiedenis van de concentratiekampen.

Lees hier een opiniestuk van Sis van Eeckhout, over waarom we nooit mogen zwijgen over de oorlog. 

Want de herinnering leeft. Net zoals er – haast uit het niet – een hernieuwde belangstelling is gegroeid voor de Eerste Wereldoorlog, zo komt ook de Tweede Wereldoorlog weer manifest in beeld. Laten we de blik niet afwenden. Laten we de blik niet afwenden van de slachtoffers en ook niet van de gruwel. Uit het verzwijgen van het kwaad, is nog nooit iets goeds voortgekomen. – Sis van Eeckhout

Iedereen van harte welkom op 9 december.